Vrije Universiteit Amsterdam

Overzicht | veb@dienst.vu.nl

---

VU presenteert integriteitsleerstoel aan de buitenwereld Integriteit van bestuur: workshops en oratie

De leerstoel Integriteit van bestuur, die sinds 2003 bestaat, wordt aan de buitenwereld en de academische gemeenschap gepresenteerd tijdens een groot Integriteitsforum op woensdag 23 februari. Er zijn verschillende workshops waarin de vraag aan de orde wordt gesteld wat integriteit betekent voor bestuurders, journalisten, politie, ambtenaren, politici, managers in het bedrijfsleven, klokkenluiders en onderzoekers. Na de workshops houdt de leerstoelhouder, prof. dr. Leo Huberts, zijn oratie.

Met de leerstoel en de bijbehorende onderzoeksgroep, krijgen onderwijs en onderzoek naar integriteit in openbaar bestuur en in bedrijfsleven aan de VU bijzondere aandacht. Naast de aandacht die het onderwerp in de samenleving en het openbaar bestuur krijgt, heeft het nu ook in de wetenschap een vaste plaats gekregen.

Oratie: Wie de schoen past...

Integriteit is een allesbehalve gemakkelijk begrip. Ook al bestaan er talrijke interpretaties van integriteit, één kenmerk hebben ze als grondslag gemeen, namelijk het besef van de ingrijpendheid en de verreikendheid ervan. Ook de positieve connotatie is een wezenskenmerk van integriteit: iedereen wil integer zijn, sterker: nog, een bestuurder, politicus of manager kan niets ellendigers overkomen dan dat zijn of haar integriteit in twijfel wordt getrokken. Tegenover dit positieve kernmerk staat de ongrijpbaarheid. Wat is integer en wat niet? Waar liggen de grenzen van de moraal? Welke normen en waarden vallen eronder, hoe verhouden ze zich tot de wet, wie is de scheidsrechter in het mijnenveld van de moraal?

Het doel van het onderzoek naar integriteit van bestuur is onder andere om via kennis en inzicht een bijdrage aan de versterking van de integriteit van het besturen te leveren. Daarbij gaat het om bestuur in brede zin: om governance in politiek en openbaar bestuur, de non-profit sector en het bedrijfsleven.

In zijn oratie stelt prof. dr. Leo Huberts de algemene problematiek aan de orde en gaat hij in het bijzonder in op een thema dat nog weinig aandacht kreeg: de betekenis van integriteit voor de wetenschapsbeoefening. Wetenschappers hebben te maken met veel verschillende belangen. Schaalvergroting, grotere afhankelijkheid van externe opdrachtgevers en toegenomen belangstelling van media en burgers kunnen uitgangspunten als objectiviteit en onafhankelijkheid onder druk zetten. Waar liggen hier de grenzen van de moraal? Welke gedragsregels moet een wetenschapper naleven?

Programma

13.00 uur: ontvangst in de foyer van de Vrije Universiteit te Amsterdam

13.15 uur: welkomstwoord door prof. dr. Taede Sminia, rector van de Vrije Universiteit en korte introductie van de middag door prof. dr. Hans van den Heuvel

13.30 uur: sessie 1 van de workshops

14.15 uur: koffie en thee in de foyer

14.45 uur: sessie 2 van de workshops

15.45 - 16.30 uur: oratie van prof. dr. Leo Huberts in de aula

De toegang is gratis, maar aanmelding via de website is verplicht: www.fsw.vu.nl/integriteit.


---

2005-02-15 / pb 5.018.0 / RL