Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Persbericht kenmerk BESTEMD VOOR AFDELING DATUM sociaal economische redactie

CNV: Staking Atoglas Leeuwarden
begonnen
De staking van de werknemers van Total-dochter Atoglas in Leeuwarden is vanmorgen om 6.00 uur begonnen, nadat de productie in de afgelopen nacht is afgebouwd. De staking gaat om het openhouden van de fabriek van de kunststoffabrikant en daarmee het behoud van negentig van de 130 arbeidsplaatsen. Voor de overige werknemers moet een uiterst goed sociaal plan worden afgesloten, waarin bemiddeling naar ander werk centraal staat.
Dit staat in een alternatief plan dat door CNV Chemie en energie en de ondernemingsraad wordt gesteund. De directie van het bedrijf wil de complete vestiging sluiten uit oogpunt van winstvergroting. Volgens CNV Chemie is er sprake van een compleet scheefgetrokken situatie. Onderhandelaar Roel van Riezen: "Total heeft de laatste drie maanden van vorig jaar 2,52 miljard euro winst gemaakt. Dan kun je toch intelligenter en maatschappelijk veel verantwoorder oplossingen bedenken dan een bedrijf sluiten?" Om die reden overweegt CNV Chemie en energie een schadeclaim in te dienen bij Total, mocht het tot sluiting komen.
Actie onvermijdelijk
De staking is onvermijdelijk geworden door de weigering van de directie in te gaan op het door ondernemingsraad en bonden gesteunde alternatief. Van Riezen. "In dit land hebben we de mond vol over het scheppen en behoud van werkgelegenheid. En dan een bedrijf sluiten om nog meer winst te maken, wil er bij mij niet in."
"Maatschappelijk fatsoen"
De lijn van de CNV BedrijvenBond, waarbij CNV Chemie en energie is aangesloten, is dat bij bedrijven die uit oogpunt van winstvergroting werkgelegenheid afstoten, stakingen zonder pardon op de loer liggen. "Een bedrijf dat mensen de deur wijst om nog meer geld te verdienen, moet op zijn minst het maatschappelijk fatsoen hebben die personeelsleden ander werk aan te bieden en een goed sociaal plan," vindt Van Riezen. Voor nadere informatie
Roel van Riezen (bestuurder CNV Chemie en energie), tel.: 06 ­ 51 60 20 24 Jan Kampherbeek (bestuurder CNV Chemie en energie, tel.: 06 ­ 51 60 20 22 Jan Immerzeel (persvoorlichting), tel.: 06 ­ 22 39 30 12 of 030 ­ 6 348 241


---- --