Socialistische Partij

Eurocommissaris McGreeve: Dienstenrichtlijn mag gezondheidszorg niet aantasten

22-02-2005 * In een gesprek onder leiding van SP Europarlementariër Kartika Liotard gaf Eurocommissaris McGreeve toe dat gezondheidszorg zo'n speciaal en belangrijk onderwerp is dat moet worden voorkomen dat de dienstenrichtlijn van zijn voorganger Bolkestein daar afbreuk aan zou kunnen doen. Het gesprek vond vanmiddag plaats in het Europees Parlement in Straatsburg in aanwezigheid van een veertigtal parlementsleden en assistenten.

Liotard had als rapporteur over de dienstenrichtlijn van de Commissie Milieu, Volksgezondheid en Voedselveiligheid om dit uitzonderlijke gesprek gevraagd. Normaal gesproken gaan Eurocommissarissen uitsluitend in een formeel debat de discussie met parlementsleden aan, maar het thema liberalisering van gezondheidszorg wekt in Europa zoveel beroering dat McGreeve de dienstenrichtlijn op dit punt wel extra wilde toelichten. Liotard: "Hij was het zeker niet zonder meer op alle punten met de richtlijn eens en vooral zijn toezegging dat de gevolgen ervan de gezondheidszorg niet in gevaar mogen brengen is absoluut hoopgevend".

Europarlementariërs van links tot rechts bestookten McGreeve met vragen over de uitwerking van de dienstenrichtlijn op concrete zaken met betrekking tot gezondheidszorg en milieu, maar veelal moest hij hen het antwoord schuldig blijven. "Geen van de parlementsleden was na het gesprek méér overtuigd van de zin van deze richtlijn op het gebied van zorg en milieu. McGreeve was blijkbaar niet bij machte de onrust weg te nemen en ook dát stemt mij hoopvol", aldus Liotard.

Kartika Liotard in gesprek met Eurcommissaris McGreeve

Op 15 maart stemt de Commissie Milieu, Volksgezondheid en Voedselveiligheid van het Euopese Parlement over het rapport van Liotard en over 152 amendementen op de dienstenrichtlijn.

Zie ook: Website Dienstenrichtlijn

* Actueel euronieuws