Socialistische Partij

Schijnheiligheid troef bij Brusselse NAVO-show

22-02-2005 * Alles binnen de NAVO is weer koek en ei volgens de Amerikaanse president Bush. Hij ontmoette vandaag in Brussel de regeringsleiders van de andere NAVO-lidstaten en was vol enthousiasme over toekomstige samenwerking binnen het tot nu toe zo verdeelde bondgenootschap. Premier Balkenende sloot zich als verwacht onmiddellijk aan bij de Bush-boodschap, door te concluderen dat er nu een einde gekomen is aan de bedorven sfeer in de NAVO na de omstreden Amerikaans-Britse invasie van Irak.

De boodschap van Bush en Balkenende staat in schril contrast met de recente vaststelling van Duitse bondskanselier Schröder dat de NAVO niet langer het belangrijkste forum voor de Noord-Atlantische betrekkingen is. Bush' "samen sterk"-betoog botst ook met de heldere mededeling van zijn minister van Defensie Rumsfeld dat Amerika in de toekomst "de missie de coalitie zal laten bepalen".

Het "everybody happy"-verhaal van Bush spoort evenmin met de harde toon in de parlementaire assemblee van de NAVO, die afgelopen weekeinde eveneens in Brussel gehouden werden. SP-senator Kox, lid van de Nederlandse delegatie: "Daar hebben we juist een lange rij van ernstige conflicten binnen de NAVO besproken. Van de oorlog in Irak tot de dreigende militaire Alleingang van Amerika tegen Iran en het voornemen van een aantal Europese NAVO-staten om het wapenembargo tegen China op de heffen. Dat Amerika voortaan per geval zijn militaire coalitie zal kiezen, leidde zelfs tot de opmerking dat een dergelijke militaire strategie het feitelijke einde van de NAVO betekent."

Overigens loopt niet bij alle conflicten in de NAVO de scheiding door de Atlantische Oceaan. Kox: "Nederland heeft zich, nota bene op voorstel van de SP-fractie in de Tweede Kamer, óók tegen het opheffen van het wapenembargo tegen China verklaard. Een voorstel van de Franse voorzitter van de assemblee om China wapens te leveren als het meehelpt Noord-Korea nucleair te ontwapenen geeft aan dat ook aan Europese kant uiterst hypocriete politiek wordt bedreven. De olifant bewapenen als die de muis helpt ontwapenen, dat spreekt ons niet aan. Maar het is ook weer cynisch als van Amerikaanse kant de mensenrechtenschendingen in China worden aangevoerd als argument voor het embargo, op het moment dat er nieuwe onthullingen zijn over brute mishandeling van Amerikaanse krijgsgevangenen, dit keer in Afghanistan. Over die wandaad weigerden de Amerikaanse delegatie en de NAVO-militairen weer te praten tijdens de assembleebijeenkomst. Schijnheiligheid lijkt dus in alle NAVO-niveaus op dit moment de favoriete pose."

* Actueel euronieuws