Socialistische Partij

Eerste Kamer nipt akkoord met minder Statenleden

22-02-2005 * Met één stem verschil heeft de Eerste Kamer vandaag ingestemd met een ingrijpende verkleining van het aantal leden van Provinciale Staten.

VVD, PvdA, D66 en LPF steunden het regeringsvoorstel. Het CDA vormde dit keer met SP, GroenLinks, de kleine christelijke partijen en de Onafhankelijke Senaatsfractie de oppositie tegen het voorstel, dat ook vanuit de provincies zware kritiek heeft gekregen.

Doorslaggevend was de stem van LPF-senator Hessing. Hij had zich tot nu toe nog nooit over het onderwerp uitgelaten. Na een zondags telefoontje van minister Remkes van Binnenlandse Zaken bleek hij echter bereid het regeringsvoorstel met de hakken over de sloot te helpen.

SP Eerste-Kamerlid Kox hekelde die achterkamertjespolitiek. Hij meldde in zijn stemverklaring dat híj niet gebeld was door de minister maar dat dat overigens ook geen invloed op het stemgedrag van de SP-fractie gehad zou hebben.

De verkleining van de provinciale volksvertegenwoordiging zal het moeilijker maken voor kleine partijen om een provinciale zetel te halen. Dat kan ook gevolgen hebben voor de samenstelling van de Eerste Kamer die immers door de leden van Provinciale Staten gekozen wordt.