Gemeente Maastricht

Bericht uit Maastricht week 8 / 2005

logo bericht uit maastricht

De schoonste gemeente van Nederland

Wordt Maastricht naast de beste stad ook de schoonste stad van Nederland? Van 21 februari tot 21 maart kunt u uw stem uitbrengen over hoe schoon uw buurt is.


Buurtsuper in Borgharen

Op donderdag 24 februari opent wethouder Han Hoogma om 19.00 uur de nieuwe buurtsuper in Borgharen. Daarna wordt de opening met een drankje en hapje gevierd in gemeenschapshuis 'de Haarder Hof' in Borgharen.


Inspraak plannen Malberg en Oud-Caberg

De aangepaste voorontwerpen van het bestemmingsplan Malberg en Oud-Caberg en het Beeldkwaliteitplan Malberg liggen ter inzage bij het GemeenteLoket. U kunt tot en met 23 maart reageren.

> Uitnodiging: bijeenkomst voor bewoners van Maastricht zuidoost > Winnaars 'Mestreechter Sportverkezing'
> Toezichthouders kwaliteit van kindercentra en gastouderbureaus > Goedgekeurd bestemmingsplan Amby 1993, 1e herziening > Vergaderdata raad en raadscommissies
> Parkeren in St. Pieter
> Betaald parkeren Tongerseplein en Prins Bisschopsingel > Bekendmakingen 23 februari 2005

Wordt Maastricht de schoonste gemeente van Nederland?

Afbeelding Wordt Maastricht naast de beste stad ook de schoonste stad van Nederland? Dat moet blijken uit een wedstrijd die stichting Nederland Schoon dit jaar organiseert onder Nederlandse gemeenten. Maastricht wordt samen met de andere 71 deelnemende gemeenten uitgedaagd om te laten zien hoe hun burgers, ambtenaren, bestuurders en bedrijven kunnen samenwerken om de publieke ruimte schoon te maken en schoon te houden. De winnaar wordt in september bekendgemaakt en mag zich een jaar lang de 'schoonste gemeente van Nederland 2005' noemen.

Volgens wethouder Hazeu sluit de Maastrichtse campagne `Sjiek en Sjoen? Samen doen!' naadloos aan op de prijsvraag van Stichting Nederland Schoon: "Beide hebben immers het doel om de betrokkenheid van de burger bij een schone stad te vergroten", aldus Hazeu.

Uw stem telt mee
De wedstrijd bestaat uit een aantal fasen. De eerste fase is een stemronde. Van 21 februari tot 21 maart kunt u via de internetsite www.schoonstegemeente.nl uw stem uitbrengen over hoe schoon de buurt is. Op die site staan foto's. U geeft aan welke foto het meest overeenkomt met de situatie in uw eigen buurt. De gemeenten met de hoogste score gaan door naar de volgende ronde. Vervolgens beoordeelt Nederland Schoon de maatregelen die door de gemeente worden genomen om zwerfafval tegen te gaan. Op basis hiervan bepaalt de jury welke negen gemeenten doorgaan naar de finale.

Finale
Tijdens de finale gaat het erom welke gemeente er het beste in slaagt om een vooraf aangewezen gebied van 1 km² zes weken lang schoon te houden. Aansluitend wordt een tv-serie gemaakt, waarbij per aflevering een gemeente centraal staat. Tijdens de tiende aflevering op 4 september wordt de winnende gemeente bekend gemaakt.

Mensen die geen internet hebben kunnen een stemformulier ophalen of aanvragen bij het GemeenteLoket en bij Centre Céramique.

> www.sjiekensjoen.nl
> www.schoonstegemeente.nl

Buurtsuper in Borgharen wordt heropend

Afbeelding Borgharen heeft het enkele maanden zonder buurtwinkel moeten doen, maar de buurtsuper gaat weer open. De gemeente vindt het van groot belang dat in kleine kernen als Borgharen en Itteren (winkel)voorzieningen blijven. Zeker omdat deze kleine kernen ook nog behoorlijk geïsoleerd liggen en er een redelijk groot aantal ouderen woont. Dan is het goed bereikbaar zijn van voorzieningen essentieel. Fam. Prevoo van de dorpswinkel in Itteren heeft deze kans opgepakt en gaat ook de nieuwe buurtsuper in Borgharen runnen.

Han Hoogma, wethouder Sociale en Economische Zaken, opent de nieuwe buurtsuper in Borgharen (Schoolstraat 26) op donderdag 24 februari om 19.00 uur. Eerst is er 'Open Winkel' zodat ieder die interesse heeft de vernieuwde winkel kan bekijken, daarna wordt de opening met een drankje en hapje gevierd in gemeenschapshuis 'de Haarder Hof' in Borgharen. Ook de fanfare is van de partij en begeleidt de opening muzikaal.

Aanpassingen voorontwerpen

Van 10 juni tot en met 7 juli 2004 hebben het
voorontwerp-bestemmingsplan Malberg en Oud-Caberg en het voorontwerp-Beeldkwaliteitplan Malberg ter inzage gelegen. Hierbij is aangegeven dat een nadere studie naar de rand van het Zouwdal verricht zou worden. Dit heeft geresulteerd in andere bebouwingsmogelijkheden aan deze hele rand. Hierdoor moesten het voorontwerp-bestemmingsplan en het voorontwerp-beeldkwaliteitplan aangepast worden.

Deze aanpassingen worden nu voor de inspraak ter inzage gelegd. De inspraakreacties op de aanpassingen worden samen behandeld met de inspraakreacties die vorig jaar ingediend zijn op de rest van het voorontwerp-bestemmingsplan en voorontwerp-beeldkwaliteitplan. Vervolgens maken de aanpassingen integraal onderdeel uit van het ontwerp-bestemmingsplan en het ontwerp-beeldkwaliteitplan dat in juni ter inzage zal worden gelegd.

De aanpassingen van de voorontwerpen liggen vanaf 24 februari tot en met 23 maart 2005 ter inzage. U kunt in deze periode schriftelijke inspraakreacties sturen naar Karin Gybels van het projectbureau SOG, Postbus 1992, 6201 BZ Maastricht. U kunt ook mondeling inspreken. Dit kan op de inspraakavond die plaatsvindt op woensdag 9 maart van 20.00 tot 22.00 uur in 't Ruweel, Schildruwe 55 in Malberg.

Uitnodiging: bijeenkomst voor bewoners van Maastricht zuidoost

Het college van burgemeester en wethouders legt zijn eerste stadsdeelbezoek van dit jaar af en wel aan stadsdeel zuidoost (De Heeg, De Molukse buurt, Eijldergaard, Heer, Heugem, Heugemerveld Randwijck, Scharn en Vroendaal).

Tijdens het middagprogramma zullen burgemeester en wethouders samen met leden van de verschillende buurtplatforms en ambtenaren de buurten ingaan. Door de buurtplatforms zijn onderwerpen en locaties aangeleverd die door het stadsbestuur bezocht en bekeken zullen worden.

's Avonds begint om 19.00 uur het avondprogramma in gemeenschapshuis Aen de Wan (Einsteinstraat 32). Tijdens deze avond zullen de foto's die 's middags zijn gemaakt gepresenteerd worden. U wordt als buurtbewoner, vereniging of instelling van harte uitgenodigd om met elkaar en het stadsbestuur in gesprek te gaan. De avond wordt aangekleed met zang en muziek en ook voor een hapje wordt gezorgd. Wilt u deelnemen aan het avondprogramma? Vul dan het aanmeldingsformulier op deze pagina in vóór 4 maart 2005. In Bericht uit Maastricht van 9 maart wordt de invulling van het avondprogramma bekendgemaakt. Tot ziens op 11 maart 2005!

Aanmeldingsformulier avondprogramma Aen de Wan

Naam* ____________________
Adres*
____________________
____________________
____________________
____________________
____________________
Met hoeveel personen komt u (uzelf meegerekend) naar het avondprogramma?* _____
Ik/wij vertegenwoordig(en) de vereniging/instelling ____________________
Submit


* = verplicht veld

Winnaars 'Mestreechter Sportverkezing'

Vrijdag 18 februari vond de `Mestreechter Sportverkezing 2004' plaats. Dit evenement werd georganiseerd door SportService Maastricht in opdracht van Gemeente Maastricht. Han Hoogma, wethouder Sport, heette maar liefst 550 gasten welkom in de `Festi-Village' aan de Boschstraat.

Meer dan 110 Maastrichtse en/of bij Maastrichtse sportverenigingen aangesloten sporters werden gehuldigd vanwege een door hun behaald Limburgs of Nederlands kampioenschap. Ook verenigingen die in 2004 een jubileum vierden, werden in het zonnetje gezet: Judoclub Amby, Biljartclub Onder Ons '64, Watersportvereniging Maasvogels, Schermgroep `La Rapière' en de voetbalclubs RKHSV en Willem-I.

De sportprijzen gingen naar:
Maastrichtse sportvereniging 2004: Atletiek Maastricht, Maastrichts sportvrijwilliger 2004: Mary Wintgens-Scharis (Korfbalvereniging Maastricht), Maastrichts sporttalent 2004: Nikki Pluymaekers (Judoteam Maastricht), Maastrichtse sporter/ster 2004: Daniël Mensch (MSRV Saurus). Pierre Zenden werd door wethouder Han Hoogma verrast met de gouden medaille vanwege zijn positieve uitstraling voor de sport en de stad Maastricht.

Toezichthouders kwaliteit van kindercentra en gastouderbureaus

Op 1 januari 2005 is de nieuwe Wet Kinderopvang in werking getreden. Deze wet draagt de gemeente op om toezicht te houden op de kwaliteit van kindercentra en gastouderbureaus. Voor dit toezicht hebben burgemeester en wethouders van Maastricht de volgende medewerkers van de GGD Zuidelijk Zuid-Limburg aangewezen als toezichthouders: mevrouw M. Bastiaens, geboren op 9 januari 1965 in Heerlen, mevrouw M. Mergelsberg, geboren op 1 oktober 1960 in Noorbeek en mevrouw M. Smit geboren op 2 juli 1961 in Heerlerheide. De toezichthouders kunnen zich legitimeren met een identificatiebewijs van de GGD Zuidelijk Zuid-Limburg.

Goedgekeurd bestemmingsplan Amby 1993, 1e herziening

Burgemeester en wethouders van Maastricht maken overeenkomstig artikel 28 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening bekend, dat Gedeputeerde Staten van Limburg het bij raadsbesluit van 31 maart 1998, kenmerk 1998-7772, vastgestelde bestemmingsplan "Amby 1993, 1e herziening", middels het besluit van 8 februari 2005, kenmerk 2005/5842 hebben goedgekeurd. De goedkeuring heeft betrekking op de nieuwbouw van 3 patiowoningen aan de Longinastraat en een langzaam-verkeersverbinding tussen de Longinastraat-woongebied Amby Zuidoost (perceel Longinastraat 113).

Met ingang van 24 februari 2005 ligt het besluit van Gedeputeerde Staten met bijbehorende stukken gedurende zes weken voor een ieder ter inzage bij het GemeenteLoket van Stadskantoor Maastricht I, Randwycksingel 22.

Gedurende bovengenoemde termijn van zes weken kan, voor zover het besluit strekt tot goedkeuring, beroep worden ingesteld door degene die binnen de door de wet gestelde termijn bedenkingen heeft ingebracht tegen het bestemmingsplan bij Gedeputeerde Staten, alsmede door een belanghebbende die kan aantonen dat hij redelijkerwijs niet in staat is geweest tijdig bedenkingen in te brengen bij Gedeputeerde Staten. Eventuele beroepen dienen te worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA 's-Gravenhage.

Het goedkeuringsbesluit treedt in werking daags na afloop van de beroepstermijn. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State is ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Vergaderdata raad en raadscommissies

In maart staan de volgende vergaderingen gepland:

3/3: 20.00 uur commissie Algemene Zaken (verplaatst van 16/2) 7/3: 17.30 uur commissie Breed Welzijn (thema Wet Maatschappelijke Ondersteuning)
8/3: 20.00 uur commissie Stadsontwikkeling (thema Wonen) 9/3: 17.30 uur commissie Middelen / Economisch en Sociale Zaken (thema Mosae Forum)
14/3: 17.30 uur commissie Breed Welzijn; 20.00 uur commissie Stadsbeheer, Milieu en Mobiliteit / Economisch en Sociale Zaken 15/3: 17.30 uur commissie Economische en Sociale Zaken; 20.00 uur commissie Stadsontwikkeling
16/3: 18.30 uur commissie Middelen; 20.00 uur commissie Algemene Zaken

22/03: 17.00 uur raadsvergadering

De vergaderingen vinden plaats in het Stadhuis en zijn openbaar. De agenda's zijn in te zien bij het GemeenteLoket en via het Raadsinformatiesysteem op www.maastricht.nl (Stadsbestuur). Enkele dagen voor een vergadering vindt u daar ook de bijbehorende stukken.

Parkeren in St. Pieter

Het betaald parkeren in een deel van het Villapark en St. Pieter heeft de parkeerdruk in de achterliggende straten van St. Pieter doen toenemen. Bewoners van deze straten hebben de gemeente om een oplossing hiervoor gevraagd.

In de eerste plaats wil de gemeente de bewoners die dat wensen in staat stellen een parkeervergunning aan te vragen. Zij kunnen dan op korte termijn parkeren in de straten waar het betaald parkeren al is ingevoerd. We noemen dat Combi-parkeren. Vooral de bewoners die dichtbij deze straten wonen, hebben hier voordeel van. Deze straten zijn: Aylvalaan, Gr. Van Waldeckstraat, Notgerusweg, P.Bisschopsingel (zuidelijke ventweg tussen St.Hubertuslaan en Maas-boulevard), St.Hubertuslaan (tussen P. Bisschopsingel en de Aylvalaan), St.Lambertuslaan (tussen P. Bisschopsingel en Maasboulevard), St.Monulphusweg, St.Pieterskade (tussen P.Bisschopsingel en St.Lambertuslaan.

Verder wil de gemeente weten welke bewoners voor de invoering zijn van parkeervergunningen in hun eigen omgeving. Afhankelijk van het aantal en de adressen van deze bewoners kunnen dan verspreid in de wijk parkeerplaatsen voor vergunninghouders worden aangewezen.

De bewoners in St.Pieter ontvangen hierover een brief. Zij kunnen met deze brief hun wensen kenbaar maken. De reacties van de bewoners moeten vóór 10 maart 2005 bij de gemeente zijn ontvangen.

Betaald parkeren Tongerseplein en Prins Bisschopsingel

Aan de noordoostzijde van het Tongerseplein tussen de Hertogsingel en de Tongerseweg liggen nog enkele parkeerplaatsen waarop nog vrij mag worden geparkeerd. Ter uitvoering van het Parkeerbeleidsplan voor de binnenstad is besloten deze plaatsen als `betaald parkeren' aan te wijzen. De vergunninghouders van de sector Kommelkwartier mogen eveneens van deze plaatsen gebruik maken. Ook de parkeerplaatsen aan een klein gedeelte van de Pr.Bisschopsingel (tussen Tongerseplein en het Aldenhofpark) zijn als `betaald parkeren' aangewezen. Deze plaatsen zijn niet bestemd voor vergunninghouders. De besluiten hierover liggen aan het GemeenteLoket ter inzage.

Bekendmakingen 23 februari 2005

Lees ook de openbare bekendmakingen van deze week. Daarin kunnen bekendmakingen staan die betrekking hebben op uw straat, uw wijk en op de hele stad.

> Bekendmakingen 23 februari 2005