Socialistische Partij

Pesterijen tegen Serviërs in Kosovo

23-02-2005 * De door Serviërs bewoonde dorpen Prilue, Lipanj en Batuse in Kosovo beschikken sinds midden december 2004 niet meer over elektriciteit, waardoor in het dorp Batuse ook de voorziening met drinkwater niet meer kan plaatsvinden. Volgens SP Europarlementariër Erik Meijer lijkt het sterk op `pesterijen' tegen deze inwoners om hen te dwingen te verhuizen: "Ik wil dat de Europese Commissie, die in Kosovo tenslotte het bewind voert, hier onmiddellijk een einde aan maakt". Hij stelt daartoe vandaag schriftelijke vragen aan de Commissie.

Als argument voor het uitvallen van de elektriciteitsvoorziening wordt opgegeven dat de elektriciteitscentrale niet goed meer functioneert. Maar deskundigen die deze centrale bezochten hebben deze defecten niet kunnen bevestigen. Bovendien beschikt de Albanese meerderheidsgroep in de omringende gebieden wel over elektriciteit. Het heeft er dan ook alle schijn van dat een en ander als drukmiddel wordt gebruikt om mensen die behoren tot de kleine Servische minderheid in Kosovo te `stimuleren' om te verhuizen.

Mogelijk speelt bij deze afsluitingen ook een rol dat Serviërs in Kosovo bezwaar maken tegen de contracten van de enige elektriciteitsmaatschappij KEK. Daarin worden namelijk de leveringsvoorwaarden voor de afnemers geheim gehouden.

Volgens Meijer moet met alle middelen moet worden vermeden dat opnieuw bevolkingsgroepen tegenover elkaar komen te staan en dat etnische minderheden het slachtoffer worden van in het bijzonder voor hen nadelige maatregelen. Meijer: "Ik vraag de Commissie dan ook om al het mogelijke te ondernemen dat bewerkstelligt dat op de kortst mogelijke termijn ook de inwoners van Servische enclaves in Kosovo over een normale elektriciteitsvoorziening, een normale drinkwatervoorziening en normale leveringscontracten kunnen beschikken".
* Actueel euronieuws