Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 23-02-2005

CHAMPIGNONKWEKERS DUMPEN MASSAAL ILLEGAAL AFVAL

Champignonkwekers in Nederland blijken zich op grote schaal schuldig te maken aan het illegaal dumpen van het verontreinigde restproduct van champignons: de zogeheten witte voetjes. De Raad van State merkte het witte voetje vier jaar geleden al aan als bedrijfsafval dat moet worden afgevoerd. Toch wordt tot op de dag van vandaag het giftige voetje -vermengd met mest- massaal uitgestrooid over landbouwgrond. De verontreiniging verdwijnt op die manier in de bodem of in het grondwater en kan zo via een omweg in ons voedsel terecht komen. Dat blijkt uit de reportage die TWEEVANDAAG maakte samen met het Radio 1-programma 1opdeMiddag. Deze reportage is vanavond in TWEEVANDAAG te zien.

De gemeentes knijpen een oogje toe. De lokale economie is immers voor een groot deel afhankelijk van de sector. In Nederland komt op jaarbasis een hoeveelheid van ongeveer 147.000 ton champignonvoetjes vrij bij de teelt van champignons. Bij deze teelt worden ruim zestig verschillende soorten bestrijdingsmiddelen gebruikt, waaronder het middel Sporgon, met als werkzaam bestanddeel Prochloraz. Prochloraz is een op trichloorfenol (zwarte lijststof) gebaseerd middel, een stof waarvan bekend is dat de aanwezigheid van de meest toxische vorm van dioxinen (TCDD) aantoonbaar moet worden geacht. De champignonteelt kent het hoogste verbruik per hectare van bestrijdingsmiddelen in de Agro-industriee. Er zijn slechts 14 biologische telers onder de ruim 350 kwekers. Vanuit milieuhygiënische optiek is het gewenst om deze met bestrijdingsmiddelen verontreinigde champignonvoetjes en champost gescheiden te houden, gescheiden af te geven en zodanig te verwerken dat diffuse verspreiding in de bodem wordt voorkomen.

De PvdA wil deze week de kwestie van de verontreiniging door champignonvoetjes in de Tweede Kamer aan de orde stellen. De partij gaat voorstellen de controle op milieuwetten onafhankelijker te maken van gemeentes en andere overheden. Hierdoor moet worden voorkomen dat economische belangen in deze zaken telkens belangrijker blijken dan het milieu of de volksgezondheid.

Zie ook: www.tweevandaag.nl

(Onderwerpen onder voorbehoud)