Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 23 februari 2005

B&W-belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

In deze portefeuille deze week geen besluiten.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

Uitbreiding scholen Galecop (2005/1767)
De situatie van de onderwijshuisvesting in Galecop staat al langere tijd onder druk. In het verleden zijn daarom besluiten genomen om de capaciteit van de onderwijsvoorzieningen uit te breiden. Medio 2004 is besloten een 12-klassige basisschool te bouwen aan de Galecopperzoom. Dit is inclusief 3 extra lokalen voor leerlingen uit Blokhoeve. Tegen dit laatste aspect zijn door enkele schoolbesturen bezwaren geuit. De bezwaren betreffen twijfel over de noodzaak voor die uitbreidingen en op grond van onderwijsinhoudelijke argumenten. Onderzoek heeft de noodzaak van de uitbreiding aangetoond en de onderwijsinhoudelijke aspecten zijn inmiddels minder sterk dan voorheen. Als compromis is gevraagd de Beatrixschool aan de Lohengrinhof met een 8e lokaal Blokhoeve te mogen uitbreiden. In het Integraal Huisvestings Plan Onderwijs (IHPO) staan acht lokalen opgenomen voor leerlingen uit Blokhoeve. Hiervan zijn er al vier toegevoegd aan de herbouw van het scholencomplex in Zuilenstein. Daarnaast zullen er drie worden meegenomen bij de bouw van een school aan de Galecopperzoom. Er bestaan geen principiële bezwaren dit lokaal bij te bouwen aan de Beatrixschool. Het hiervoor benodigde budget moet gevonden worden binnen de financiële kaders van het IHPO.

Gemeentelijk Onderwijs Achterstandenbeleid 2004-2005 goedgekeurd (2005/2236) Het college heeft ingestemd met het bestedingsvoorstel dat is gedaan in het kader van het Gemeentelijk Onderwijs Achterstandenbeleid (GOA). Het bestedingsvoorstel wordt ter inzage gelegd voor de commissie SOC. Het voorstel komt voort uit het Beleidskader Gemeentelijk Onderwijsachterstanden-beleid Nieuwegein voor de periode augustus 2002 tot en met augustus 2006, dat de gemeenteraad in 2002 heeft vastgesteld. Het Beleidskader is richtinggevend voor de uitvoering van activiteiten in het kader van het bestrijden van onderwijsachterstanden in de gemeente Nieuwegein. Om uitvoering te geven aan het Beleidskader wordt per schooljaar een activiteiten plan opgesteld door gemeente en uitvoerende instellingen. Voor deze activiteiten wordt een bestedingsplan gemaakt. Hierin wordt inhoud gegeven aan de inzet van gemeentelijke middelen, schoolgebonden middelen (middelen die direct door het rijk aan het onderwijs worden verstrekt voor het bestrijden van onderwijsachterstanden) en de specifieke rijksuitkering voor de periode augustus 2002 tot en met augustus 2006. Op basis van het bestedingsplan ontstaan subsidierelaties tussen de gemeente en de uitvoerende instellingen, waarin wordt aangegeven op welke wijze de gelden worden in gezet en verantwoord.

Benoeming nieuw lid Jongerenraad (2005/2238)
Het college heeft Marijn Schrijver op zijn kennisgeving ontslagen van zijn lidmaatschap van de jongerenraad. Daarnaast heeft het college besloten Annemieke Verbeek te benoemen als lid van de Jongerenraad.

Pilot gemeenten Lekstroom (2005/2241)
De vijf gemeenten Lekstroom (Houten, Nieuwegein, Vianen, IJsselstein en Lopik) willen een sluitende keten rondom jongeren creëren. Dit betekent een doorgaande lijn tussen voorkomen, behandelen en ingrijpen bij problemen. De gemeenten willen samen een pilot starten met een coördinerend secretariaat bij de politie, dat de schakel wordt tussen lokale jeugdnetwerken per gemeente en het justitiële districtoverleg Lekstroom. Doel is om jongeren die in aanraking komen met justitie door stroomlijning van de communicatie beter te kunnen volgen en begeleiden. Hiermee kan worden voorkomen dat jongeren opnieuw een strafbaar feit plegen. Het college heeft besloten mee te werken aan de pilot en stelt hiervoor een bedrag beschikbaar van ¤ 17.760,-- Het voorstel wordt ter inzage gelegd voor de commissie SOC.

Intentie-overeenkomst de Baten (2005/2629)
Voor het realiseren van een sportzaal bij de Nieuwe Baten aan de Dukatenburg wil het bestuur van De Baten met de gemeente een intentieovereenkomst sluiten. De gemeente heeft in een eerder stadium reeds aangegeven dat de behoefte aan sportzaal in dat gebied groot is vanwege gymnastiekonderwijs en verenigingsgebruik. Het bestuur van De Baten heeft kennis genomen van de intentie overeenkomst voordat deze in besluitvorming gebracht werd.

College neemt kennis van stimuleringsuitkering AMW (2005/2632) Het college van Burgemeester en Wethouders heeft kennisgenomen van de vaststellingbeschikking van de stimuleringsuitkering Algemeen Maatschappelijk Werk (AMW). Deze stimuleringsregeling is door het ministerie van VWS in 1999 ingesteld om de capaciteitstekorten in het AMW op te heffen. De gemeente Nieuwegein heeft de destijds aangevraagde subsidie volgens het ministerie op de juiste wijze besteed.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

In deze portefeuille deze week geen besluiten.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

Schenking kinderboerderij IJsselstee(2005/1358)
College aanvaardt schenking van ¤ 10.000,-- van ]os Scholman BV ten gunste van de kinderboerderij en dierenweides. Deze schenking zal worden besteed aan een extra activiteit, niet zijnde een bouwactiviteit. Dit om belangenverstrengeling te voorkomen. Tweede Paasdag zal Corrie van Rooijen tijdens de Paasactiviteiten op de kinderboerderij de cheque in ontvangst nemen. Half maart volgt nog een persbericht met details.

Milieumonitor Het Klooster (2005/2631)
Om te voldoen aan de evaluatieplicht op grond van de Wet Milieubeheer is de ontwikkeling van bedrijvenpark Het Klooster getoetst aan uitgangspunten, zoals opgenomen in het Milieueffectenrapport (MER) en vastgelegd in het bestemmingsplan. Om ervoor te zorgen dat de milieudoelstellingen op het juiste moment in het ontwikkelingsproces in overweging worden genomen, is een monitoringsysteem opgezet: de milieumonitor Het Klooster. De monitor wordt zowel ingezet als sturingselement als evaluatie-instrument. Het college heeft kennisgenomen van de stand van zaken december 2004. Geconcludeerd kan worden dat het project wordt ontwikkeld in lijn met de uitgangspunten en doelstellingen. Een voorbeeld daarvan is het net opgestarte overleg met diverse partijen over de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Voor sommige activiteiten ontbreken nog concrete plannen en beleid, zoals het toepassen van het Nationaal Pakket Utiliteitsbouw en het opstellen van een beheersplan oppervlaktewater. Deze activiteiten worden in het eerste kwartaal van 2005 gestart.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

College beantwoordt vraag Cliëntenraad over Zalmsnip (2005/1566) De Cliëntenraad (een adviesorgaan aan college en raad over sociale zaken) heeft gevraagd om uitbetaling van de Zalmsnip in 2005. De Zalmsnip is een tegemoetkoming van het rijk aan huishoudens ter verlichting van de lokale lasten. De Zalmsnip (¤ 45,38, voorheen f 100,00) werd uitbetaald via de gemeenten. Met ingang van 1 januari 2005 krijgen gemeenten geen geld meer van het rijk voor het uitbetalen van de Zalmsnip. De raad heeft daarom bij de behandeling van de begroting 2005 besloten tot afschaffing. De juridische afhandeling van de regeling is op rijksniveau echter pas begin februari afgerond, waardoor in een aantal gemeenten formeel nog een Zalmsnipregeling bestond per 1 januari. In de gemeente Nieuwegein is de regeling wel correct per 31 december 2004 beëindigd. Dat heeft te maken met de wijze waarop de uitbetaling van de Zalmsnip in de betreffende verordening in Nieuwegein is geregeld. Het college heeft daarom besloten dat er geen reden is voor uitbetaling.

Krediet voor herstraten Morse- en Galvanibaan (2005/) Het college heeft besloten een krediet beschikbaar te stellen van ¤ 160.000,- excl. BTW voor het herstraten van de Morse- en Galvanibaan.

Krediet woonrijp maken Nieuw Vreeswijk (2005/)
In Nieuw Vreeswijk zijn de eerste woningen inmiddels opgeleverd. Binnenkort start de definitieve inrichting van het gebied. Het college heeft besloten hiervoor een krediet beschikbaar te stellen van ¤ 1.978.000,- excl. BTW.

Werkplan mensgerichte maatregelen 2005 (2005/2628) Het college heeft het werkplan 'mensgerichte maatregelen' 2005 vastgesteld. De gemeente Nieuwegein investeert in infrastructuur, maar ook in mensen. Voor de 'mensgerichte maatregelen' is een bedrag van ¤ 30.000 gereserveerd. Net als andere jaren wordt aandacht besteed aan voorlichting en educatie aan leerlingen van het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Projecten die daar onder vallen zijn:
· Verkeerslessen voor de brugklassen van het voortgezet onderwijs, aan de hand van een programma verkeerseducatie.
· Verkeersexamens voor leerlingen van de basisscholen.
· Update van een cd-rom verkeerseducatie voor het basisonderwijs.

Daarnaast wordt er dit jaar een bedrag besteed aan de aanschaf van speciale waarschuwingsborden voor oversteekplaatsen in de buurt van basisscholen.

Vaststelling bouw- en sloopvergunningen (2005/......) Het college heeft een lijst met de te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

Evenementenkalender
Onderstaand informatie over de publieke optredens van het college

ActiviteitDatum en tijdCollegelidLocatie
Presentatie boekje beeldende kunst28-02, 15.00 uurC. van RooijenLocatie volgt Feestelijke opening Nijpelsplantsoen02-03, 14.00 uurC. van RooijenNijpelsplantsoen Voorleeskampioen08-03, 12.00 uurC. BreuerBilbiotheek Werkbezoek sportpark Galecop08-03, 14.00 uurCollegeGalecop Werkbezoek NMT09-03, 09.30 uurBurgemeestervolgt
Werkbezoek Organisatie Binnenvisserij15-03, 14.00 uurCollegeBuxtehudelaan Werkbezoek SBO22-03, 13.00 uurCollegeDasseweide
Bedrijfsbezoek Urban trends24-03, 09.00 uurBurgemeesterArchimedesbaan 3 Uitreiking diploma Opstapproject25-03, 13.30 uurC. BreuerDe Boog Rondleiding wijken29-03, 14.00 uurCollegevolgt

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, vijf raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies over welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

(Deze B&W-belicht bevat waarschijnlijk niet de samenvattingen van álle openbare besluiten van de laatste collegevergadering. Ook staan er waarschijnlijk enkele samenvattingen in van besluiten uit éérdere collegevergaderingen. De publicatie van een samenvatting in B&W-belicht wordt namelijk regelmatig één of twee weken uitgesteld, omdat de gemeente eerst direct betrokkenen wil inlichten over het besluit. Daarmee voorkomt de gemeente dat direct betrokkenen via de pers bericht krijgen over besluiten die hen heel direct aangaan.)

Invoerdatum 25-2-2005