Partij van de Arbeid


Persbericht


Herinnering


Den Haag, 22 februari 2005


PvdA presenteert ideeën over vrijheid van onderwijs


Ouders en scholen samen sterk


Woensdag 23 februari presenteert PvdA Tweede-Kamerlid Mariëtte Hamer het plan Ouders en scholen samen sterk . In dit plan geeft de PvdA haar voorstellen weer voor de modernisering van de werking van artikel 23 van de Grondwet. De presentatie vindt plaats in de Frits van der Poelzaal van het Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag en begint om


13.00 uur.


De PvdA constateert in Ouders en scholen samen sterk de volgende vraagstukken:
* een groeiende ongelijkheid tussen de positie waarin het openbaar onderwijs en het bijzonder onderwijs zich bevinden.
* het ontbreken van sturingsmechanismen voor de overheid op een evenwichtige spreiding van leerlingen met achterstanden en als gevolg hiervan de vermindering van de keuzevrijheid van ouders.
* het ontbreken van een helder beleid hoe de overheid met de toename van de islamitische scholen om wil gaan.


Deze vraagstukken hangen allemaal samen met de werking van het duale onderwijsbestel dat zich kenmerkt door het naast elkaar bestaan van het openbaar en bijzonder onderwijs. In het plan Ouders en scholen samen sterk worden deze vraagstukken onderzocht, nader beschouwd en van oplossingen voorzien. De PvdA kiest bij deze oplossingen voor zowel de versterking van de keuzevrijheid van ouders als voor het verbeteren van de positie van het openbaar onderwijs.


Na een korte toelichting zal Mariëtte Hamer het eerste exemplaar van Ouders en scholen samen sterk aanbieden aan Rob Limper van de Vereniging Openbaar Onderwijs, Philip Geelkerken van de VOS/ABB en Walter Dresscher van de Algemene Onderwijsbond. Aansluitend geven zij een korte reactie.


De voorzitter van de PvdA Tweede-Kamerfractie Wouter Bos sluit de presentatie af.


Het Plan Ouders en scholen samen sterk is vanaf woensdag 23 februari, 11.00 uur onder embargo te verkrijgen bij de afdeling Voorlichting van de PvdA (kamer K 123).




Partij van de Arbeid