Ingezonden persbericht


Embargo tot morgen (23-2) 11.00 uur

Deze sticker wordt vanaf morgen door Amsterdam Anders/ De Groenen verspreid onder Amsterdamse fietsers. Zij kunnen de sticker plakken op gemeenteborden met de waarschuwing dat fietsen buiten de rekken verwijderd worden. Sinds enige tijd worden op die manier overal fietsen weggeknipt, naar nu blijkt onterecht.

Stickeractie tegen wegknippen fiets

Jupijn Haffmans, raadslid voor Amsterdam Anders/ De Groenen, lanceert de stickeractie met het beplakken van de ongeldige borden rond het stadhuis. Maar ze staan door de hele stad , benadrukt hij, zoals bij de stations, rond universiteiten. Er valt nog genoeg te plakken. Haffmans kaartte de beruchte borden aan bij burgemeester Cohen en kreeg via een ambtenaar de bevestiging dat het buiten de rekken plaatsen van je fiets geen reden is om de fiets te verwijderen.

Jupijn Haffmans: Op die waarschuwingsborden wordt verwezen naar artikelen van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), waarmee fietsen weggeknipt kunnen worden als ze hinderlijk geparkeerd staan. Maar fietsen staan in veel gevallen niemand in de weg. De weggehaalde fietsen worden naar de Amsterdamse Fiets Afhandel Centrale (AFAC) gebracht. Daar krijg je je fiets pas mee na legitimatie en betaling van 10 euro. Haffmans: Het is toch bizar dat je fiets onterecht wordt weggehaald, dat je helemaal naar het het westelijk havengebied moet om hem op te halen als je al op het idee komt en dan ook nog moet betalen. Hij roept iedereen die dat overkomt op bezwaar te maken. Amsterdam Anders/ De Groenen heeft een voorbeeldbrief op de website gezet: www.aadg.nl.

Haffmans wil dat de gemeente de borden weghaalt. De meeste staan in stadsdeel centrum. De AADG-fractie in centrum heeft aan wethouder Els Iping gevraagd de borden weg te halen, maar die weigert dat tot nog toe. Voor Haffmans is het duidelijk dat op allerlei manieren fietsen uit het straatbeeld geweerd worden. Waarom is mij totaal onduidelijk. Je moet fietsen toch juist aanmoedigen?! En daarnaast hoort de fiets gewoon bij Amsterdam.


---