CDA

23-02-05
Europees Parlement stemt in met nieuw Europees rijbewijs

Het Europees Parlement heeft woensdag 23 februari ingestemd met de invoering van een nieuw Europees fraudebestendig rijbewijs op creditcard formaat.

In Europa zijn op het ogenblik 110 verschillende modellen rijbewijzen in omloop en waarschijnlijk tienduizenden valse rijbewijzen. De invoering van het nieuwe plastic rijbewijs moet daar een einde aan maken. Er komt eenzelfde rijbewijs voor iedere EU-burger met gelijkvormige lay-out en beveiliging. Voor Nederland zal vervanging kunnen plaatsvinden als het rijbewijs verlopen is, want tussentijdse vervanging kost onnodig veel geld. Aldus CDA-Europarlementariër Corien Wortmann, woordvoerster verkeer en vervoer.

Fraudebestrijding

Naar Nederlands voorbeeld wordt de geldigheidsduur tien jaar: "In Duitsland is het rijbewijs nog altijd levenslang geldig. Mensen lopen er hun leven lang rond met een rijbewijs waar een foto van een 18-jarige op staat. Het spreekt vanzelf dat de veiligheidskenmerken van zo´n rijbewijs verouderd raken en dat na verloop van tijd namaak simpel is." aldus Corien Wortmann.

Rijbewijs voor zware motoren

De directe toegang tot zware motoren wordt 21 jaar. Het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie was 24 jaar. Dit ging Corien Wortmann te ver. "Een 18 jarige mag wel een grote Landrover rijden, maar je moet 24 jaar oud zijn om direct een zware motor te berijden. Dat is echt te gek en te ongelijk. Daarom heb ik met steun van de EVP een amendement ingediend dat het net zoals nu mogelijk maakt vanaf 21 jaar direct een zware motor te berijden. Dit amendement heeft een meerderheid in het Parlement gehaald.

Aanhangers

Het Europees Parlement heeft ook ingestemd met de handhaving van de bestaande situatie om rijden met een caravan, boottrailer of paardentrailer toe te blijven staan voor bezitters van rijbewijs B, als het totaal toegestane gewicht van de combinatie niet groter is dan 3500 kg. Hierdoor blijft de bestaande situatie in Nederland voor mensen zonder aanhangerrijbewijs ook onder de nieuwe Europese regels mogelijk.

Rijbewijstoerisme

Het nieuwe rijbewijs maakt een einde aan het verboden "rijbewijstoerisme". Het is soms voor buitenlanders mogelijk om in Nederland opnieuw een rijwijs te halen als in eigen land de rechter het rijbewijs heeft ingenomen. Bijvoorbeeld wegens een veroordeling van rijden onder invloed. Iedereen die minimaal 185 dagen ingeschreven staat in een Nederlandse gemeente mag in Nederland rijexamen doen. Per jaar zou het aantal Duitse rijbewijstoeristen in Nederland zo rond de 800 liggen. De nieuwe regels maken in de toekomst internationale controle op iemands rijbewijsverleden mogelijk.

Vervolgtraject

Dit Europees wetsvoorstel valt onder de zogenaamde medewetgevingsprocedure. Dit betekent dat Raad van Ministers en het Europees Parlement het onderling eens moeten worden over de uiteindelijke tekst. Indien de Raad het oneens is met de uitslag van de stemming van vandaag volgen onderhandelingen tussen Raad en Parlement.