D66


Persbericht Europese delegatie D66

23/02/2005

EU-regelgeving staatssteun dienstensector eenvoudiger

Het Europees Parlement heeft ingestemd met het rapport van Sophie in t Veld aangaande staatssteun in de vorm van compensatie voor publieke diensten (478 stemmen voor, 155 stemmen tegen en 10 onthoudingen). De europarlementariërs geven daarmee duidelijk steun aan het idee van meer helderheid in de regelgeving rondom het geven van staatssteun aan bedrijven, die actief zijn in de dienstverlening. Het EP stemde tevens in met voorstellen van de Europese Commissie om aanbieders van publieke diensten met een jaaromzet tot 50 miljoen, vrijstelling te geven van de meldingsplicht ten aanzien van staatssteun. Deze regeling zet het mes in onnodige bureaucratie, en schept juridische duidelijkheid voor aanbieders van diensten, aldus In t Veld

Het besluit over het rapport In 't Veld is het eerste dat het vorig jaar gekozen EP over het gevoelige onderwerp van staatssteun en publieke diensten nam. Met argusogen werd gekeken naar de koers van het nieuwe Parlement op dit punt. In het verleden was het EP in meerderheid van mening dat publieke diensten niet hoefden te voldoen aan de marktregels, uitsluitend vanwege hun maatschappelijk belang. Het nieuwe EP erkent dit belang, maar vindt dat voor een uitzondering op de interne markt regels ook de economische aspecten moeten worden meegenomen. In 't Veld: "Veel publieke diensten worden vandaag de dag aangeboden door bedrijven, in een semi- of volledige marktsituatie. Een automatische vrijstelling van de interne marktregels is niet gerechtvaardigd". Het EP steunde deze opvatting.

De resolutie van het Parlement zorgt er ook voor dat kleine publieke diensten ( met een jaaromzet tot 50 miljoen euro), ziekenhuizen en de sociale woonsector wordt vrijgesteld van de meldingsplicht. Wel beveelt het de lidstaten van de Unie aan om gedetailleerde rapporten op te stellen ten aanzien van de organisatie en financiering van de laatstgenoemde sectoren , zodat de Europese Commissie mogelijke verstoringen van de markt makkelijker kan opsporen.

"Elk jaar gaat er in Europa zo'n 50 miljard aan staatssteun om. Dat ondermijnt de economie. De aanname van dit rapport past in het streven om onnodige staatssteun terug te dringen. De voorstellen van In t Veld voor een diepgaand onderzoek naar de structuur, financiering en kwaliteit van diensten in de Lid-Staten kregen de goedkeuring van alle fracties. Onze besluiten moeten gebaseerd zijn op feiten, niet op een ideologische steekspel. Het is het resultaat dat telt: behoorlijke dienstverlening voor de burgers

De nieuwe richtlijnen worden geëvalueerd ten aanzien de gevolgen die zij heeft, vier jaar nadat deze in werking is getreden. Daarbij dient de Commissie te kijken naar feitelijke informatie en zowel het Europees Parlement als de betrokken partijen te betrekken.

///////