FEDERATIE OPVANG

Opvang zwerfjongeren schiet tekort

Amersfoort, 22 februari 2005: Het aantal zwerfjongeren in Nederland neemt nog steeds toe. Het beleid van het kabinet Balkenende is onvoldoende om de keten van hulpverlening te versterken. De Federatie Opvang, de koepelorganisatie voor de maatschappelijke opvang en vrouwenopvang, heeft bij de Tweede Kamer gepleit voor concrete maatregelen om de grote groep zwerfjongeren niet aan hun lot over te laten: de overheid moet nu concrete actie ondernemen om opvangplaatsen voor zwerfjongeren te realiseren.

Op donderdag 24 februari overlegt de Tweede Kamer over het derde (!) rapport van de Algemene Rekenkamer over zwerfjongeren. De Rekenkamer concludeert dat het aantal zwerfjongeren opnieuw is toegenomen. Er is nog steeds minder dan één opvangplaats voor elke 10 zwerfjongeren.

De Federatie Opvang pleit voor vier concrete maatregelen om de situatie van zwerfjongeren te verbeteren:

1. er moet een verplichting komen om 100 extra opvangplaatsen per provincie te realiseren

2. de huidige opvangplaatsen moeten structureel gefinancierd worden en niet op projectbasis

3. het Rijk moet een stimuleringsregeling instellen voor centrumgemeenten en provincies om nieuwe plaatsen te realiseren
4. het Rijk moet het provinciale beleid voor zwerfjongeren toetsen aan een duidelijk criterium, zoals de realisatie van een bepaald aantal opvangplaatsen.

Alhoewel de Rekenkamer al in 2002 een dringende oproep aan de regering deed om het aantal opvangplaatsen uit te breiden is dit niet gebeurd. De Federatie Opvang spreekt van een jammerlijke misvatting dat de zwerfjongerenproblematiek te verhelpen zou zijn zonder extra opvangplaatsen.

In 2003 stelde de Rekenkamer al vast dat zonder een extra inspanning van het kabinet een grote groep zwerfjongeren tussen wal en schip terecht zal komen.
De Federatie Opvang constateert dat deze waarschuwing inmiddels realiteit is geworden.

In reactie op de studie van de Rekenkamer heeft het kabinet gezegd dat de eventuele afname van het aantal zwerfjongeren de graadmeter is voor de beoordeling of goede aansluiting is gerealiseerd in de keten van jeugdhulpverlening. De graadmeter van het beleid op dit terrein geeft inmiddels temperaturen onder nul aan.

De Federatie Opvang vindt dat het kabinet nu een duidelijke keuze moet maken voor investeren in een zeer kwetsbare groep jongeren. Zonder hulp zal en groot aantal jongeren blijvend aan de zijlijn van onze samenleving komen te staan.

EINDE PERSBERICHT

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Johan Gortworst,
06-24904825

23 feb 05 16:45