Groen!

Brussel, 23 februari 2005

Oven langer openhouden dan 2011 is niet verantwoord

Groen! blijft aandringen op voorzorgsbeleid rond Isvag

Groen! is niet te spreken over het feit dat minister Peeters de omstreden Isvag-verbrandingsoven in Wilrijk ook na 2011 wil open houden. Minister Peters geeft daarmee te kennen dat hij compleet lak heeft aan alle zorgen van buurtbewoners, gezondheidsdeskundigen en milieubewegingen betreffende de milieu- en gezondheidsproblemen die zich de voorbije jaren stelden in de wijk Neerland.

Studies rond gezondheidseffecten van de vervuiling in Wilrijk gaven wel degelijk afwijkingen te kennen - het definitief onderzoek is nog lopende. In die omstandigheden ongegeneerd aankondigen dat de oven sowieso kan open blijven na 2011, is kiezen voor een polarisatie. De laatste jaren is er een consensus gegroeid in de politiek dat de uitbating van verbrandingsovens in de onmiddellijke omgeving van woongebieden, niet meer wenselijk is. Er was tot voor kort eensgezindheid dat in deze het voorzorgsprincipe maximaal moest spelen. Dat de oven ook na verbouwingen niet de best beschikbare techniek biedt, werd vroeger al vastgesteld door wetenschappers (Commissie Bayens). Vandaar dat het logisch leek de Isvag-oven vervroegd te sluiten eenmaal de laatste investeringen in de oven waren afgeschreven en een alternatief voorhanden zou zijn. Door het succes van de selectieve inzameling van huisvuil in Antwerpen, werd een dergelijk scenario echt mogelijk.

Minister Peeters beslist nu zonder enig overleg. Weet de minister dat er een buurtcomité in de wijk actief is? Heeft de minister alle aandeelhouders van de Isvag-intercommunale onderkend, bijvoorbeeld de stad Antwerpen. Waren er contacten met het Antwerps stadsbestuur of het Wilrijks districtsbestuur? De groene ministers bevoegd voor dit dossier - zoals Vera Dua - hebben steeds getracht tot een onderhandelde oplossing te komen. Ook vroegere CVP-ministers zoals Wivina Demeester gingen veel omzichtiger om met dit dossier. Minister Peeters gedraagt zich als een olifant in een porseleinenwinkel en doet zijn mening kond aan de wereld, nadat hij alleen met het bedrijf in kwestie gesproken heeft

Blijkbaar zijn problemen rond milieu en gezondheid geen punt meer voor de CD&V. Is de dioxinecrisis al vergeten? De CD&V profileert zich ongecomplexeerd als dé partij van kerncentrales en verbrandingsovens! De CD&V heeft blijkbaar geen oog voor de gevolgen, zowel op korte als op lange termijn, van verbrandingsovens nabij woonkernen. Dit zal allicht door veel mensen in Wilrijk maar ook elders in Vlaanderen niet in dank afgenomen worden.

Vera Dua, Voorzitter Groen! Johan Malcorps, Voorzitter Groen! Antwerpen