Gemeente Wormerland


Intentieovereenkomst Poort van Wormer ondertekend

23 februari 2005

Burgemeester P. Tange van de gemeente Wormerland en directeur V. van Luit van De Woonmij Zaanstad hebben op dinsdag 22 februari een intentieovereenkomst ondertekend voor woningbouw op het terrein van Floris. De partijen hebben de wens om samen de Poort van Wormer te ontwikkelen en onderzoeken nu de mogelijkheden. Tegen de zomer moet duidelijk zijn hoe de Poort van Wormer er ongeveer uit komt te zien. Als de raad dan groen licht geeft, kan de architect aan de slag. De eerste paal gaat in dat geval in 2007 de grond in.

De ontwikkeling van het gebied tussen de Zaan en de Noordweg wordt mogelijk doordat Floris verhuist naar het Noorderveld aan de overkant van de Zaan. In de Poort van Wormer is ruimte voor ongeveer 350 woningen en daarmee draagt het project substantieel bij aan de uitbreiding van de woningvoorraad in de regio.

De Poort van Wormer is een belangrijk project voor Wormerland. Het vormt de entree van Wormer vanuit de richting Zaanstad en geeft in die hoedanigheid een visitekaartje af. Het gebied ligt ingeklemd tussen twee contrasten: groen gebied aan de ene kant en industrie aan de andere kant. Het is een uitdaging om deze tegenstellingen te gebruiken om een duurzame en kwalitatieve wijk te ontwikkelen.

De gemeente Wormerland speelt twee rollen in de ontwikkeling van het gebied, namelijk publiekrechtelijk als bewaker van de ruimtelijke ordening en privaatrechtelijk als grondeigenaar van een deel van het gebied. Floris bezit de meeste grond van de Poort van Wormer en heeft met De Woonmij Zaanstad afspraken gemaakt om tot ontwikkeling te komen. Later dit voorjaar presenteren de gemeente en De Woonmij Zaanstad een nota van uitgangspunten en randvoorwaarden, waarin de visie van beide partijen verwoord staat.