Gemeente Boarnsterhim


College is blij met uitspraak Raad van State inzake het paviljoen in Terherne

Vandaag, 23 februari 2005, heeft de Raad van State uitspraak gedaan in de zaak van het paviljoen annex natuurvoorlichtingscentrum (ook genoemd: pannenkoekpaviljoen) in Terherne. De gemeente Boarnsterhim wordt in deze zaak, aangegaan door de Fryske Feriening foar Fjildbiology in het gelijk gesteld.

In 2000 heeft het college van burgemeester en wethouders van Boarnsterhim een bouwvergunning verleend voor het oprichten van het paviljoen annex natuurvoorlichtingscentrum aan de Zoutepoel in Terherne. De Fryske Feriening foar Fjildbiology maakte bezwaar. Het bezwaar richtte zich tegen het feit dat het paviljoen gebouwd wordt in de nabijheid van een Speciale Beschermingszone in de zin van de Vogelrichtlijn (gebied Sneekermeer/Goëngarijpsterpoelen/ Terkaplesterpoelen/Akmarijp). Aanvankelijk was het bezwaar ook gericht tegen het feit dat mogelijk de Noordse woelmuis in het gebied aanwezig zou zijn.

Na diverse rechtszaken, waarbij de gemeente overigens steeds in het gelijk is gesteld, ligt er dan nu een definitieve uitspraak van de Raad van State. Het college van burgemeester en wethouders van Boarnsterhim is blij dat ook deze uitspraak in het voordeel van de gemeente is. Hiermee is duidelijk gebleken dat de gemeente Boarnsterhim steeds zorgvuldig heeft gehandeld in het proces dat heeft geleid tot het totstandkomen van het paviljoen in Terherne.