Fractie PvdA Rotterdam

Fractie PvdA Rotterdam

PERSBERICHT

Woensdag 23 februari 2005

Reactie PvdA op brandbrief Leefbaar Utrecht over uitwaaiering prostitutie

Deze week kregen de gemeenteraden van Rotterdam, Amsterdam en Den Haag een brandbrief van Leefbaar Utrecht over de uitwaaiering van prostitutie. Nu de tippelzones in de drie andere grote steden worden afgebouwd of zelfs al zijn gesloten neemt het aantal prostituees op de Europalaan in Utrecht snel toe. Fractievoorzitter Bert Cremers steunt het idee van Leefbaar Utrecht om hierover bovenstedelijk afspraken te maken.

Nu de tippelzones in de drie andere grote steden worden afgebouwd of zelfs al zijn gesloten neemt het aantal prostituees op de Europalaan in Utrecht snel toe. Vice-fractievoorzitter van Leefbaar Utrecht Hans Berends schrijft: "Sinds vorig jaar hebben wij echter sterk het gevoel dat de problemen van uw steden bij ons over de spreekwoordelijke schutting worden gegooid. Sluiting van de tippelzones in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag leidt er toe dat wij worden opgezadeld met uw problemen. En dat zo een goed functionerende oplossing, voor onze stad, door de instroom van de prostituees die u úw stad uitjaagt, ten onder dreigt te gaan." Leefbaar Utrecht doet een beroep op de fracties in de andere steden om de prostitutieproblemen niet bij elkaar over de schutting te gooien, maar met de vier grote steden gezamenlijk een oplossing te zoeken. (brief als bijlage bij deze mail)

Fractievoorzitter Bert Cremers (PvdA) in zijn reactie aan Hans Berends van Leefbaar Utrecht: Beste Hans, Als PvdA fractie kunnen wij ons jullie zorgen heel goed voorstellen. We hebben zelf bij een eerder werkbezoek aan Utrecht met eigen ogen kunnen constateren dat de tippelzone op de Europalaan een voorziening is waarvan de overlast naar de omgeving beperkt is. Ook hebben we kennis kunnen nemen van de vrij succesvolle opvang van prostituees in sociale pensions. Het valt te betreuren als het evenwicht dat in Utrecht bereikt was onderuit wordt gehaald door de besluiten in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Het (Rotterdamse) college heeft aan het begin van haar termijn (eind 2002) besloten tot sluiting van de tippelzone aan de Keileweg eind 2005. Wij hebben dit besluit ondersteund en doen dat tot op de dag van vandaag. Het belangrijkste argument daarvoor was dat het niet gelukt is -ondanks alle inspanningen daartoe- de overlast die de tippelzone veroorzaakte in de omliggende wijken terug te dringen.

Bert Cremers: Het college is van zins alle op de Keileweg werkende vrouwen op te vangen in trajecten met 24 uursbegeleiding. Daartoe wordt op het moment opvang gezocht verspreid over de stad. De PvdA fractie heeft ook dit voornemen ondersteund. Wij vinden dat alle vrouwen die nu in de verslaafdenprostitutie werken de kans moet worden geboden om een nieuw bestaan op te bouwen. Wij verschillen echter met het college van mening over de vraag voor hoeveel vrouwen dit gerealiseerd kan worden. Gaat het college er van uit dat dit voor alle (ongeveer 170) vrouwen kan, de PvdA fractie gaat er van uit dat er een groep vrouwen zal zijn die niet opgevangen WIL worden, en die dus evenmin bereid zal zijn te stoppen met prostitutie. Daarom is de PvdA fractie voorstander van een nieuwe tippelzone elders aan de rand van de stad, onder de voorwaarden dat deze een stuk kleiner zal zijn en gelokaliseerd is op een plek waar overlast naar woonwijken kan worden uitgesloten. Helaas heeft dit voorstel niet de steun van de meerderheid in de raad. Zoals je begrijpt zou ons standpunt inhouden dat er geen verplaatsing van overlast naar Utrecht plaats zou vinden , aldus Cremers. Hij besluit zijn reactie met de woorden: We steunen jullie verzoek om te proberen hier bovenstedelijke afspraken over te maken, maar vrezen dat de politieke ruimte daartoe ontbreekt. We wensen jullie veel succes.