Socialistische Partij

SP wil mentorprojecten op alle VMBO's


23-02-2005 * De SP wil dat op alle VMBO-scholen mentorprojecten worden gestart. Hiermee moet voorkomen worden dat leerlingen ondermaats presteren of vroegtijdig de school verlaten. In Roosendaal leidt een mentorproject tot zeer goede resultaten en dit initiatief moet volgens Tweede-Kamerlid Fenna Vergeer landelijk navolging krijgen.

De SP wil dat op alle VMBO-scholen mentorprojecten worden gestart. Hiermee moet voorkomen worden dat leerlingen ondermaats presteren of vroegtijdig de school verlaten. In Roosendaal leidt een mentorproject tot zeer goede resultaten en dit initiatief moet volgens Tweede-Kamerlid Fenna Vergeer landelijk navolging krijgen.

Fenna Vergeer Vergeer: "Alle VMBO-scholen zouden moeten gaan werken volgens de methode die in Roosendaal gebruikt wordt om leerlingen te begeleiden die dreigen te ontsporen. Je voorkomt niet alleen dat leerlingen vroegtijdig de school verlaten, maar zorgt ook voor beter leerprestaties."

Bij het project in Roosendaal spreken mentor en leerling minimaal eens per week een uur. Tussendoor vindt veel telefonisch overleg plaats. De mentoren in Roosendaal geven zelf aan flexibeler te zijn dan professionele krachten die zich ook met zorg voor de jeugd bezig houden. Vergeer: "De resultaten zijn fantastisch. Jongeren die dreigen te gaan spijbelen, niet meer naar school gaan of op het criminele pad dreigen te raken, worden door hun mentor aangesproken. Veel ellende wordt zo voorkomen."

"Het werk in dit soort projecten zorgt niet alleen voor minder schooluitval en betere leerprestaties, maar is ook een voorbeeld van hoe het moet met integratie. Mensen helpen mensen. Geen bureaucratie, goede resultaten, tevreden deelnemers en weinig kosten," aldus het SP-Kamerlid. "De mentoren laten met hun inzet zien hoe het anders kan. En niet alleen voor allochtone kinderen. Eén van de deelnemers typeerde het als volgt: "Ik steek mijn hand uit zodat ik ze een beetje kan helpen ook omhoog te klimmen."