ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV wil objectieve kwaliteitsnorm in CAO

ABVAKABO FNV wil in de CAO voor verpleeg- en verzorgingshuizen afspraken maken over objectieve kwaliteitsnormen. Tijdens het debat dat vandaag in de Tweede Kamer over de kwaliteit in de verpleeg- en verzorgingstehuizen is gevoerd, is de normering volgens de grootste bond in de collectieve sector onvoldoende aan bod gekomen. 'Zowel voor cliënten als voor werknemers is het nodig dat er duidelijk meetbare normen worden ontwikkeld', stelt vice-voorzitter Jenneke van Pijpen van ABVAKABO FNV. Op basis van een meetbare norm weet een cliënt op hoeveel uren zorg hij of zij recht heeft.

Op instellingsniveau kan een meetbare norm vertaald worden in een personeelsformatieplan. Dit plan geeft aan hoeveel werknemers er binnen een instelling nodig zijn om kwalitatief goede zorg te verlenen. ABVAKABO pleit ervoor het personeelsformatieplan op brede schaal bekend te maken binnen een instelling. Daardoor weten werknemers hoeveel handen er aan het bed beschikbaar zijn. 'Wij willen over de kwaliteitsnorm afspraken maken die in de CAO worden vastgelegd. Daardoor zijn zowel werkgever als werknemer gehouden aan duidelijke afspraken. En dat komt uiteindelijk de kwaliteit van de zorg ten goede', zegt van Pijpen.

Volgens ABVAKABO FNV zijn er meer handen aan het bed nodig om kwalitatief goede zorg te kunnen verlenen. Het opleiden van gekwalificeerde werknemers is daarbij noodzakelijk. Instellingen kunnen daar een actieve rol in spelen. 'We roepen instellingen op stageplannen op te stellen waarin wordt vastgelegd hoeveel werknemers met welke kwaliteiten er moeten worden opgeleid. Instellingen moeten meer gaan opleiden naar behoefte en opleiden gaan zien als een noodzakelijke investering in plaats van een kostenpost', aldus Jenneke van Pijpen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Jenneke van Pijpen vice-voorzitter (06) 51 57 69 32
Pim van Loon CAO-onderhandelaar V&V (06) 51 57 69 22 Kees Verhagen persvoorlichter (079) 35 36 380 (06) 55 75 08 89

ABVAKABO FNV is de grootste vakbond in de publieke sector. De ruim 360.000 leden werken in de zorg- en welzijnssector, de (geprivatiseerde) overheid, de onderwijs- en onderzoekssector en bij de sociale werkvoorziening of in het kader van de gesubsidieerde arbeid.

23 feb 05 18:33