EVD

22.02.2005

Portugal: marktverkenning zorg en voorzieningen voor ouderen
---

Beschrijving:

De Portugese bevolking is sterk aan het vergrijzen, maar het systeem van ouderenzorg is ontoereikend. Er zijn twee grote non-profitorganisaties actief die 80 procent van de bejaardenhuizen bezitten. Deze instellingen richten zich voornamelijk op de armsten.Traditioneel is de familie de belangrijkste speler bij het verzorgen van ouderen en gehandicapte mensen. De sociale structuur is echter aan het veranderen mede doordat een groot deel van de bevolking (ook de vrouwen) voltijds werkt. Thuiszorg is in opkomst en wordt ook door de overheid gestimuleerd. Tegelijkertijd zijn verschillende particuliere investeerders bejaardeninstellingen aan het opzetten voor de meer welgestelde groepen.
Aangezien Nederland een goede traditie in de ouderenzorg heeft, kan het veel voor Portugal betekenen op het gebied van thuiszorg en privé-bejaardeninstellingen. Niet alleen de oudere Portugezen zijn een interessante doelgroep, maar ook de Nederlandse en andere Europese overwinteraars en geëmigreerde gepensioneerden. Deze marktverkenning neemt de Portugese markt voor ouderenzorg onder de loep. Ook wordt aandacht geschonken aan de markt voor revalidatiemiddelen die in Portugal gedomineerd wordt door de import. Naast informatie over de marktontwikkeling, de wetgeving, de overheidsprogramma's en investeringen in deze sector worden ook statistieken en adressen van de belangrijkste instellingen en bedrijven in Portugal aangeboden.
De marktverkenning is uitgevoerd door Transfer Latin Business Consultancy in opdracht van de EVD en in samenwerking met de Economische afdeling van de Nederlandse ambassade in Lissabon.

Kosten:

50,00 euro

Bestellen bij:

EVD, Facilitaire Zaken,
Postbus 20105, 2500 EC Den Haag
Fax: (070) 778 88 89
Dit marktrapport aanvragen!


---

Bron: EVD-marktrapport
Nummer: 120051

Meer informatie over dit onderwerp is op te vragen onder vermelding van nummer 120051 bij de medewerker Portugal (Natassa Schadi), e-mail Portugal, fax (070) 385 80 97, telefoon (070) 778 89 53.