NEN


Eén mondiale norm voor maat- en tolerantie-inschrijving

Delft - Er is nu één mondiale norm met de methoden voor maatinschrijving en tolerantie-inschrijving in technische tekeningen. Deze norm, deel 1 van NEN-ISO 129, vervangt de Nederlandse NEN 2058 en de mondiale ISO 406.

Een technische tekening van een werkstuk is een communicatiemiddel tussen ontwerper, werkplaats en controleur. Daarom moeten de aanduidingen van maten en toleranties eenduidig zijn. In het verleden waren er diverse normen voor maatinschrijving en tolerantie-inschrijving. Dat is nu verholpen door de publicatie van NEN-ISO 129-1 "Technische tekeningen - Inschrijving van maten en toleranties - Deel 1: Algemene principes".

Deze norm vervangt NEN 2058 voor maatinschrijving (Nederlandse versie van ISO 129:1985) en
NEN-ISO 406 voor tolerantie-inschrijving. Dit eerste deel van deze norm is bedoeld voor alle vakgebieden. De volgende delen zullen specifieke eisen bevatten voor bijvoorbeeld werktuigbouwkundige en bouwkundige tekeningen. De inhoud van deel 1 is echter al zo compleet dat zij geschikt is voor toepassing voor werktuigbouwkundige tekeningen. Voor bouwkundige tekeningen blijft naast deze norm NEN 2302 van toepassing.

Deze norm is van belang voor iedereen die betrokken is bij het bematen en controleren van werkstukken. Denk aan tekenaars, constructeurs, werkvoorbereiders en meettechnici. De norm is in het Nederlands verkrijgbaar.

Informatie en bestellingen
Voor inhoudelijke informatie over deze norm of over het normalisatieproces voor technische productspecificatie: ir. Job Landré, e-mail: job.landre@nen.nl.