NEN


Rapport geeft helderheid over aanbrengen ±-toleranties

Delft - Wanneer kun je maten van ±-toleranties voorzien zonder dat dit problemen geeft bij de controle? Het antwoord op deze vraag is te vinden in een nieuwe technisch rapport van ISO (de mondiale normalisatie-organisatie).

Op technische tekeningen van werkstukken staan heel vaak maten met ±-toleranties.
Zo'n tolerantieaanduiding blijkt niet altijd eenduidig te zijn. Dit komt door de vorm en ligging van de bemate elementen en de gekozen meetmethode. Bij controle van dergelijke maten moet hier rekening mee houden. Dit wordt uitgelegd in het nieuwe technisch rapport NPR-ISO/TR 16570 "Geometrische productspecificaties (GPS) - Inschrijven van lengte- en hoekmaten en hun toleranties: ±-grensmaatafwijkingen - Stapmaten, afstanden, hoeken en radii."

Dit technische rapport geeft aan in welke gevallen je maten van ±-toleranties kan voorzien. Het uitgangspunt hierbij is dat dit geen problemen mag opleveren bij de controle. In het rapport staat ook welke alternatieve methoden van tolerantie-inschrijving er zijn om problemen te voorkomen.

Het technisch rapport is van belang voor iedereen die betrokken is bij het bematen en controleren van werkstukken. Denk aan tekenaars, constructeurs, werkvoorbereiders en meettechnici. Het technisch rapport is in het Nederlands verkrijgbaar bij NEN, het centrum van normalisatie.

Informatie en bestellingen
Voor prijsinformatie en bestellingen: surf naar de Normshop op de NEN-website: www.nen.nl of neem contact op met NEN-Klantenservice, telefoon: (015) 2 690 391, e-mail: bestel@nen.nl. Voor inhoudelijke informatie over deze norm of over het normalisatieproces voor technische productspecificatie: ir. Job Landré, e-mail: job.landre@nen.nl.