Politie Midden- en West Brabant

Politie bekeurt 520 bestuurders bij verkeersacties

TILBURG, 23 februari 2005

Intensieve controles in Midden en West Brabant

Op woensdag 23 februari 2005 heeft de politie van Midden en West Brabant intensieve verkeerscontroles gehouden in de hele regio. Tussen 09.30 en 18.30 uur controleerden agenten vooral op het rijden door rood licht en het niet handsfree bellen. Dat gebeurde op tientallen vaste locaties, voornamelijk kruisingen binnen de bebouwde kommen van gemeenten. Daarbij zijn in totaal 520 bestuurders bekeurd. Voor het rijden door rood licht kregen 231 bestuurders, waaronder enkele fietsers en bromfietsers, een bekeuring en gingen er 144 op de bon voor het niet handsfree bellen. Voor overige overtredingen, o.a. te hoge snelheid, niet dragen van helm of gordel, rijden op het verkeerde weggedeelte, rijden met verlopen APK, zonder rijbewijs of zonder verzekering, papieren niet in orde of vanwege technische gebreken aan het voertuig, kregen nog 145 bestuurders een bekeuring. Drie mannen werden aangehouden omdat ze nog boetes of gevangenisstraf hadden open staan. Aan de actie werkten 119 politiemensen mee.

Slachtoffers
Elk jaar vallen er in Nederland veel slachtoffers in het verkeer. De keuze om vandaag speciaal op het rijden door rood licht en het niet handsfree bellen te controleren is dan ook geen toevallige. Deze overtredingen staan hoog op de lijst van ongevaloorzaken. In de regio Midden en West Brabant zijn in 2003 bij elkaar 246 aanrijdingen gebeurd waarbij is vastgesteld dat rijden door rood licht de hoofdoorzaak was. Bij die aanrijdingen kwamen 2 mensen om het leven en raakten 73 mensen min of meer ernstig gewond.

Cijfers over het niet handsfree bellen als aanwijsbare oorzaak voor aanrijdingen zijn nog niet bekend, maar uit een recent Brits onderzoek bleek dat telefoneren in de auto een sterker negatief effect heeft op de rijvaardigheid dan enkele glazen alcohol. Bellen in de auto leidt de aandacht op het verkeer af en zorgt geregeld voor
verkeersgevaarlijk gedrag.
Naar schatting vallen er in Nederland jaarlijks 400 slachtoffers door mobiel bellen tijdens het rijden, waarbij het voor 40 mensen fataal afloopt.

Het terugdringen van het aantal slachtoffers in het verkeer is een van de doelen die de politie in Midden en West Brabant zich gesteld heeft. Daarbij zijn controles een hulpmiddel en die richten zich vooral op de belangrijkste ongevaloorzaken: rijden met een te hoge snelheid, rijden door rood licht en rijden met drank op en op oorzaken van ernstig(er) letsel: rijden zonder helm en zonder autogordel.

Regionale acties
De controle-actie van vandaag is er een uit de serie regelmatige terugkerende controles waarbij in het Midden- en West Brabantse korps de krachten worden gebundeld om meerdere probleemvelden in de samenleving gezamenlijk aan te pakken. In 2003 en 2004 hield de politie repressieve acties rondom verkeersveiligheid bij lagere scholen en scholen voor het voortgezet onderwijs. Ook werden hennepkwekerijen op grote schaal geruimd en waren er regionale drugsacties. Eind 2003 en 2004 stond in het teken van vuurwerk waren er verder brom- en snorfietscontroles, alcoholcontroles en gordelcontroles in het kader van de actieweken "Wij gaan weer naar school". Onlangs nog werd de actie Pay-day gehouden waarbij talloze nog openstaande boetes konden worden geïnd.

Om de overtreders te wijzen op het belang van de controles van vandaag kregen nagenoeg alle bekeurde weggebruikers een flyer uitgereikt met daarop uitleg over het waarom van de controles.

Resultaten district Tilburg
In Tilburg en omgeving controleerden 12 politiemensen op verschillende locaties in de eigen teamgebieden. Bij die controles werden in totaal 20 bekeuringen uitgeschreven voor het rijden door rood licht, 15 bekeuringen voor het niet handsfree bellen en 22 bekeuringen voor overige overtredingen.

Resultaten district Oosterhout
Ook in district Oosterhout werden in alle teamgebieden controles uitgevoerd. Op 23 locaties controleerden 30 politiemensen en zij bekeurden 76 bestuurders voor het rijden door rood licht, 61 automobilisten voor het bellen achter het stuur en 35 bestuurders voor andere overtredingen.

Op het Paterserf in Oosterhout troffen controlerende agenten een 23-jarige man uit Tilburg aan, die bij navraag nog een boete van 2082 euro of 40 dagen hechtenis had open staan. De man is aangehouden en ingesloten.

Resultaten district Breda
In het district Breda werd door 30 mensen gecontroleerd op diverse plaatsen in o.a. Breda, Prinsenbeek, Teteringen, Zundert en Zevenbergen. Hier noteerden de controlerende agenten 26 rood licht overtreders, 130 niet handsfree bellers en deelden ze 19 bekeuringen uit voor andere overtredingen.Tijdens de controle op de Ettensebaan in Breda bleek dat een 32-jarige automobilist uit den Haag nog een gevangenisstraf van 90 dagen te goed te had. Hij is aangehouden en ingesloten.

Resultaten district Bergen Op Zoom
In de verschillende teamgebieden in het district Bergen op Zoom gingen 32 agenten op controle. In totaal deelden zij 126 bekeuringen uit. Voor het rijden door rood licht gingen 42 bestuurders op de bon, 32 bekeuringen waren er voor het niet handsfree bellen en 52 keer werd bekeurd voor overige overtredingen, waaronder 44 keer voor het niet dragen van de autogordel..

Een 23-jarige man uit Roosendaal werd op de Stationsssstraat in Roosendaal bekeurd omdat hij geen rijbewijs had en de auto waarin hij reed niet was verzekerd. Bovendien had de man nog 6 boetes open staan. Hij is aangehouden en ingesloten.

Het Verkeershandhavingsteam was met 15 mensen actief in Tilburg en Breda en controleerde daar op 6 locaties. Bij elkaar bekeurde het team 58 bestuurders voor het rijden door rood (Tilburg: 4, Breda: 54), deelde 15 bonnen( Breda: 9 en Tilburg: 6) uit aan niet handsfree bellers en bekeurde 19 keer voor andere feiten(In Breda 1 en in Tilburg 18). Omdat er in 4 gevallen een buitenlandse bestuurder werd bekeurd moesten die direct betalen. Ze betaalden samen 425 euro.

Overtredingen
De weggebruikers die door rood reden kregen een bekeuring van 95 euro (autos), 40 euro(bromfietsers) of 25 euro (fietsers) . Het niet handsfree bellen kwam de bekeurde automobilisten op een boete van 140 euro te staan.

Auteur: Jan Clarijs