Gemeente Groningen

woensdag 23 februari:
140.000 euro voor repetitieruimten amateurs

Het college van B&W wil de Stichting Kolder & Ko subsidiëren met 95.000,- en het Viadukt met 45.000,-. Het geld is bestemd voor herstel van achterstallig onderhoud bij stichting Kolder & Ko en voor uitbreidingen bij stichting Viadukt. Hiermee lost het college een (slepend) probleem op in de amateur- en popsector. Tegelijkertijd is de continuïteit gewaarborgd en komt er professionele en betaalbare repetitieruimte beschikbaar voor het amateurveld. Dit is tevens een van de hoofddoelstellingen van de cultuurnota: versterking van de culturele infrastructuur.

Viadukt verhuurt sinds 1989 oefenruimtes aan bands en heeft inmiddels een belangrijke plaats gekregen in de Groningse popsector. De belangrijkste doelstelling is het verhuren van betaalbare repetitie- en opslagruimtes aan muzikanten. Het Viadukt beschikt over 12 repetitieruimtes, een ruimte waar drummers individueel kunnen oefenen, opslagruimtes voor bands een grote en kleine zaal. Wekelijks oefenen er ongeveer 100 bands. Er is een forse wachtlijst van muzikanten die oefenruimte zoeken, waardoor het Viadukt moet uitbreiden en verbouwen. Men wil de capaciteit uitbreiden met vier ingerichte oefenruimtes. De subsidie van 45.000,- komt uit het budget extra incidentele middelen voor knelpunten in de voorzieningen voor amateurs.

De primaire doelstelling van stichting Kolder & Ko is kwalitatief goede repetitieruimtes, kostuums, decors en rekwisieten aanbieden. Kolder en Ko beschikt over vijf repetitieruimtes, drie ateliers en vijf opslagruimtes. Hiermee is Kolder en Ko een belangrijke speler in de amateursector voor de stad en de provincie. De provincie Groningen heeft voor dit doel geen subsidie toegezegd. Het pand is lastig te exploiteren en de kwaliteit van de inrichting laat te wensen over, waardoor de repetitieruimtes beperkt verhuurbaar zijn. In het hoofdgebouw wil Kolder & Ko de kleinere ruimtes samenvoegen. Verder moeten de vloeren, vluchtroutes, de verlichting en de verwarming verbeterd worden. Kolder & Ko krijgt subsidie voor het wegwerken van achterstallig onderhoud en het verbeteren van de repetitieruimte.

In het oog, in het hart
Voor de jaren 2004, 2005 en 2006 heeft de gemeenteraad een budget beschikbaar gesteld om de problematiek in de repetitiefaciliteiten voor amateurs aan te pakken. Het budget is 110.000,- voor 2004 en 100.000,- voor de jaren 2005 en 2006. Op 24 november 2004 stelde de gemeenteraad de cultuurnota In het oog, in het hart vast, waarin werd besloten om het budget voor 2004 te gebruiken voor uitbreidingen bij stichting Viadukt en voor herstel van achterstallig onderhoud bij stichting Kolder en Ko. Om de verbouwing voor Kolder en Ko helemaal te realiseren is er ook nog een gedeelte van het budget 2005 nodig. Het gaat om een bedrag van 30.000,-.