Gemeente Groningen

woensdag 23 februari:
Te veel haken en ogen aan Diftar-proef

Er komt op korte termijn geen proef met tariefdifferentiatie voor de inzameling van huishoudelijk afval in de gemeente Groningen. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders nadat zij kennis heeft genomen van de nota Diftar Pilot. De gemeente streeft naar een kritisch afvalbewustzijn van de burgers en onderschrijft het uitgangspunt de vervuiler betaalt en wil met het oog op het milieu en de kostenbeheersing zoveel mogelijk scheiding aan de bron. Daarom willen burgemeester en wethouders een nader onderzoek naar de mogelijkheden voor een alternatieve aanpak. Intensiveren van afvalscheiding en een vorm van differentiatie naar huishoudensgrootte vormen daarvan een onderdeel. Een proef met diftar, zoals tariefdifferentiatie ook wel genoemd wordt, vormt één van de beleidsvoornemens in het huidige collegeprogram. Een diftar-proef op dit moment is geen goede vertaling daarvan.

Het onderzoek mag de uitgangspunten van het beleid niet aantasten. Daarom willen B en W de Milieudienst vragen een Afvalbeheersplan te maken. In een dergelijk Afvalbeheersplan moet gekeken worden naar alternatieve mogelijkheden voor diftar, zonder de uitgangspunten van het college aan te tasten en zonder eventuele invoering van diftar in de toekomst onmogelijk te maken.

De uitgangspunten van het college van burgemeester en wethouders zijn dat de vervuiler in principe betaalt, dat de scheiding van de diverse deelstromen aan de bron nog beter kan en moet en dat daarmee de hoeveelheid restafval (het grijze afval) verder teruggedrongen zou moeten worden.

Wat mogelijke alternatieven betreft denkt het college aan zaken als beperking van de hoeveelheid grijs restafval door een maximum te stellen, al dan niet gekoppeld aan bijvoorbeeld gezinsgrootte, verbetering van de deelstroomscheiding (waarbij men kan denken aan de invoering van speciale papiercontainers bij huishoudens, maar ook aan de invoering van textielbakken en het instellen van takkenroutes). Maar ook stimulering van het zelf brengen van grofvuil en het apart inzamelen van luiers behoort tot de mogelijkheden.

Het college van burgemeester en wethouders vindt dat er haken en ogen zitten aan invoering van diftar. Zo vreest men toename van de hoeveelheid zwerfvuil door illegale dumpingen en aantasting van het gewenste kwaliteitsniveau van de openbare ruimte. Op op het gebied van de gebruiksvriendelijkheid, vooral voor oudere inwoners, is het college van B en W niet overtuigd dat diftar daar verbetering in zal brengen.