Procuctschap vee, vlees


23-02-2005

PB 12

PVE-voorzitter Jos Ramekers: Bedrijfstak moet weer durven investeren in innovatie

De Nederlandse vee-, vlees- en eiersector sluit onvoldoende aan bij de ambities van Nederland als kenniseconomie. Bij de opening van de IMEFA in Den Bosch benadrukte PVE-voorzitter Jos Ramekers dat de sector ook niet meer moet afwachten, maar zelf weer moet durven investeren in innovatie. Tegelijkertijd dient ons bedrijfsleven aan te sluiten bij het ambitieuze innovatieplatform onder leiding van premier Balkenende.

Nederland is afgezakt naar de Europese subtop als het gaat om het onderhoud van de kennisinfrastructuur. Dat zei PVE-voorzitter Ramekers bij de opening van de IMEFA in Den Bosch. De PVE-voorman hield de ondernemers voor dat de continuïteit van de bedrijfstak staat of valt met haar innoverend vermogen. 'We moeten als bedrijfstak weer bereid zijn collectieve middelen vrij te maken voor research & development en moeten weer wíllen investeren in praktijkgericht onderzoek. En we dienen bovendien zo snel mogelijk aan te haken bij het innovatieplatform, dat door premier Balkenende weliswaar voortvarend ingezet is, maar zonder participatie van de vleessector. Liever ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald', aldus Ramekers, die innovatie ziet als strategische kernactiviteit en als basisvoorwaarde voor een perspectiefvolle ontwikkeling van de gehele Nederlandse vee-, vlees- en eiersector. Techniek, arbeid en kostprijs
Ramekers plaatste een kanttekening bij het invoeren van meer hoogwaardige techniek in de verwerkende bedrijven. De voordelen kunnen buitengewoon aantrekkelijk zijn, maar volledig teniet worden gedaan als het geen verbetering oplevert voor de mensen die ermee dienen te werken. 'Het ziekteverzuim en de WAO-problematiek zijn de achilleshiel voor de vleessector', zo zegt Ramekers. Het speciale ARBO-convenant tussen de partners in de sector levert daarom een zeer belangrijke bijdrage aan het beheersbaar houden van de kostprijs.