Universiteit van Amsterdam

Taalpsychologische behandeling helpt dyslectici


Promotie Psychologie


donderdag 24 februari 10.00 uur

Dyslexie wordt veroorzaakt door een verstoorde verwerking van spraakklanken in het taalfunctiesysteem. Zo n vier procent van de bevolking heeft dyslexie en het kan ingrijpende gevolgen hebben voor het functioneren van het individu in onze (informatie)maatschappij. Jurgen Tijms evalueert de werkzaamheid van LEXY, een taalpsychologische behandeling voor dyslexie. Hij laat zien dat met deze behandeling positieve effecten worden bereikt bij zowel kinderen als volwassenen met dyslexie. Aan het eind van de behandeling hebben de dyslectici functionele niveaus van lezen en spellen bereikt, die ook op lange termijn blijken te beklijven. De effecten van de behandeling konden in direct verband gebracht worden met de specifieke ingrediënten van de behandeling, hetgeen de validiteit van de behandeling onderbouwt en effecten als gevolg van aspecifieke of placebowerking uitsluit.

J. Tijms: Psycholinguistic treatment of dyslexia: evaluation of the LEXY-treatment. Promotor is prof. dr. M.W. van der Molen.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.