Ingezonden persbericht


Persbericht

15 februari 2005

Openbare Les HvA-lector dr. Geert Lovink - 'Principes van de netwerkcultuur'

Nu nieuwe media wijd zijn verspreid, moet worden gekeken naar de mogelijkheid internetcultuur een duurzame grondslag te geven. Het gaat immers niet langer om de vraag hoe nieuwe media werken, maar om de vraag wat ermee kan worden gedaan. Wie heeft bijvoorbeeld toegang tot welke kennis? Wat is de invloed van de gebruikers? Wie heeft het voor het zeggen binnen de netwerkarchitectuur? En wordt de rol van computeringenieurs inderdaad overgenomen door creatievelingen? In zijn Openbare Les gaat dr. Geert Lovink, lector Interactieve Media in het Publieke Domein aan de Hogeschool van Amsterdam, hier nader op in. Hij spreekt zijn Openbare Les, onder de titel 'Principes van de netwerkcultuur', uit op 24 februari 2005.

Volgens dr. Geert Lovink, lector Interactieve Media in het Publieke Domein, kan netwerkcultuur worden omschreven als dat wat gebruikers met het medium internet doen en hoe ze het gebruiken. Maar hoe ontstaat een netwerkcultuur? Hoe wordt ze opgebouwd? En wat is de invloed daarop van de gebruikers zelf? Daarover gaat zijn Openbare Les die hij op 24 februari uitspreekt onder de titel 'Principes van de netwerkcultuur'. Centraal daarin staat de vraag wat er overblijft van internet na haar introductie en de hype.

Dr. Geert Lovink: "In de eerste fase na de introductie speelde de nieuwsgierigheid naar het medium zelf, de werking en de techniek nog een belangrijke rol. In de huidige fase zijn mensen daar echter niet meer nieuwsgierig naar; het medium ís er al en het gaat er nu om wat je ermee kunt doen. Dat is een groot verschil met de jaren '90. Internet is nu een belangrijk onderdeel geworden van de samenleving, met alle voor- én nadelen van dien. Zo moeten gebruikers bijvoorbeeld leren leven met de onzekerheid van spam, computervirussen en onbekende aanbieders. Een boodschap die je nog niet in de literatuur tegenkomt."

Op 24 februari om 16.00 uur zal dr. Geert Lovink zijn Openbare Les uitspreken in het Auditorium van gebouw Leeuwenburg van de HvA, Weesperzijde 190 (achter het Amstelstation) te Amsterdam. U kunt deze Openbare Les bijwonen door u aan te melden via e-mail bij dhr. W. Bouw (w.bouw@uva.nl) of via website http://www.hva.nl/lectoraten/lessen.htm. Ook kunt u de Openbare Les live volgen op internet via livestream.

Het lectoraat Interactieve Media in het Publieke Domein is onderdeel van het Instituut voor Interactieve Media van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Het houdt zich onder meer bezig met onderzoek op het gebied van open source, de rol van nieuwe media in het kunstonderwijs, sociologie van het webdesign, Duitse mediatheorie, global governance, en het digitale publieke domein binnen de internationale context. Daarnaast is het belast met het bevorderen van de doorstroom van hbo-studenten naar wetenschappelijk onderwijs, en het vormgeven van het MediaLAB Amsterdam, de broedplaats voor high potential-studenten van de HvA en de Universiteit van Amsterdam (UvA). Het is een initiatief van het Instituut voor Interactieve Media, ondersteund door vijf launching partners van de HvA en de UvA, en is gestart in september 2004. Het biedt plaats aan bachelorstudenten van de HvA en de UvA in de laatste fase van hun studie, master- en PhD-studenten, postdoctoralen en stafleden die aan gemeenschappelijke projecten werken.

Lector dr. Geert Lovink is naast lector aan de Hogeschool van Amsterdam werkzaam als universitair hoofddocent aan de opleiding Media en Cultuur aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam.

Meer informatie kunt u vinden op website http://www.interactievemedia.hva.nl/lectoraat.htm en http://www.networkcultures.org/.

Noot voor de pers: Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met HvA Persvoorlichting, Jiska Schoneveld (020-570 2569), e-mail: j.schoneveld@hva.nl.

---- --