CDA Rotterdam


Persberichten

Rotterdam, 24 februari 2005
CDA roept op tot gematigde toon in Islamdebat

Gisteravond vond de vierde debatavond plaats in het kader van de debatserie Islam & Integratie. Uitgangspunt voor het debat was het essay van wethouder Marco Pastors over de scheiding van kerk en staat.

In het essay en ook gisteravond in het debat velt Pastors een oordeel over de Islam. Als het debat op deze wijze wordt gevoerd, is de overheid de eerste die de scheiding van kerk en staat opheft. Dat is onaanvaardbaar. Aldus Harm van den Born, fractievoorzitter van de CDA-gemeenteraadsfractie. Een wethouder die zo hamert op de scheiding van kerk en staat, kan natuurlijk niet zelf uitspraken doen over een religie. Scheiding van kerk en staat betekent namelijk dat burgers gelijk worden behandeld ongeacht hun religieuze achtergrond. Deze gelijke behandeling is waarborg voor de vrijheid van mening en geloof.

De toonzetting van het debat draagt niet bij aan het respectvol samenleven. Harm van den Born: Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat deze discussie een wij-zij discussie wordt, terwijl de inzet van het islamdebat juist was om dit gevoel te verminderen of weg te nemen. Waar is de nuance?

Voor de CDA-fractie gaat het niet om het weren van religie uit het publieke domein, maar juist om het samenleven van mensen met verschillende (religieuze) achtergronden binnen de grenzen van de democratische rechtsstaat.
Harm van den Born: Religie en democratie kunnen uitstekend samengaan. In het CDA hebben we daar goede ervaringen mee. Het is niet een kwestie van of/of, maar van en/en.

Harm van den Born: In Rotterdam leven, wonen, werken ongeveer 600.000 mensen met verschillende achtergronden, die samen de stad vormen. Dat is wat ons bindt.