Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

kamervragen over de illegale handel in politie-uniformen op het internet

Antwoorden op kamervragen over de illegale handel in politie-uniformen op het internet

23 februari 2005

Vragen van het lid Externe link Eerdmans (LPF) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de illegale handel in politie-uniformen op het internet.
---


1. Vraag Kent u het bericht 1) over de illegale verkoop van officiële politie-uniformen via internet-veilingsites?


1. Antwoord Ja


2. Vraag Hoeveel uniformen zijn door deze illegale handel in verkeerde handen terecht gekomen? Wat gaat u doen om deze uniformen terug te vorderen van hen die deze uniformen op illegale wijze hebben verkregen? Hoeveel (ex)-politieagenten en welke commerciële bedrijven hebben zich schuldig gemaakt aan het verhandelen van uniformen? Welke maatregelen gaat u tegen deze (ex)-agenten en commerciële bedrijven nemen?


2. Antwoord Ik heb geconstateerd dat op internet(veiling)sites diverse kledingstukken van de Nederlandse politie worden aangeboden.

Ten aanzien van de verkoop van politiekleding in het algemeen geldt dat personen of instanties, niet zijnde de olitiekorpsen, slechts van het politielogo (als onderdeel van de politiehuisstijl) gebruik mogen maken indien zij daartoe mijn toestemming hebben gekregen.

Indien ik constateer dat bepaalde personen of instanties gebruik maken van het politielogo en daarvoor geen toestemming is verleend voor het gebruik van het politielogo, worden deze door mij aangeschreven, met de mededeling dat er sprake is van een inbreuk op het eigendoms- merken- of auteursrecht van de Staat. Hen wordt verzocht om het productaanbod zodanig aan te passen dat de rechten van de Staat niet meer in het gedrang komen. Indien daaraan geen gehoor wordt gegeven, start ik een gerechtelijke procedure ten einde de inbreuk te beëindigen.

Op 21 januari jl. heb ik met de politievakorganisaties een akkoord bereikt over het vernieuwde politie-uniform. Naar aanleiding van dit akkoord krijgt iedere politieambtenaar uit de basispolitiezorg een vernieuwd uniform ter beschikking. Ik wil deze ontwikkeling aangrijpen om extra aandacht te besteden aan het op de juiste manier inkopen en afvoeren van politie-uniformen. In de Kledingregeling politie 1994 zal een vernieuwde limitatieve opsomming van de kledingstukken worden opgenomen, waarvan is bepaald dat deze aangeschaft c.q. gedragen mogen worden door politieambtenaren. Tevens zal het belang van het registreren van het inkopen en afvoeren van kledingstukken bij de politiekorpsen worden benadrukt. Onder antwoord 3 wordt ingegaan op de verantwoordelijkheid die hiervoor bij de korpsbeheerders ligt.

Ik heb geconstateerd dat de illegale verkoop van politie-uniformen een serieus probleem is. Ik heb in de afgelopen periode getracht te achterhalen welke bedrijven c.q. individuen zich schuldig hebben gemaakt aan de illegale verkoop van politie-uniformen. Gezien het feit dat de verkoop van (onderdelen van) het politie-uniform via veilingsites niet zonder meer te herleiden is naar individuen, die vervolgens al dan niet (ex)politieambtenaren zouden kunnen zijn of dat deze via (ex) politieambtenaren in het bezit zijn gekomen van deze stukken, is het niet mogelijk om vast te stellen hoeveel uniformen op deze wijze zijn (door)verkocht. Ik kan u echter mededelen dat daar waar deze inbreuk door mij wordt geconstateerd, deze personen dan wel instanties worden aangeschreven zoals ik hierboven uiteen heb gezet.


3. Vraag Welke regels gelden voor ex-politieagenten met betrekking tot het teruggeven van hun uitrusting aan het einde van hun dienstverband? Welke regels gelden met betrekking tot het verhandelen van officiële politie-uniformen door commerciële bedrijven als SMMedical.nl en Bekobi-bedrijfskleding? Hoe gaat u de illegale handel in officiële politie-uniformen een halt toeroepen?

3. Antwoord
Op basis van de Kledingregeling politie 1994 dragen de korpsbeheerders zorg voor het verstrekken van het uniform aan bevoegde personen en tevens voor het innemen van politie-uniformen die in handen van onbevoegden zijn. Buiten het uniform zijn er meer kleding- en uitrustingsstukken die onder de (eigendoms-, auteurs- en/of merkenrechtelijke) bescherming van de politiehuisstijl vallen en waar derhalve door de beheerder wordt toegezien op het bevoegde gebruik daarvan.

Ik heb de politiekorpsen op 7 februari jl. aangeschreven en in het kader van het nieuwe politie-uniform aandacht gevraagd voor de handhaving van dit korpsbeleid.

Voor bedrijven, zoals aangehaald in uw vraagstelling, zal de procedure zoals beschreven onder antwoord 2 worden gevolgd.

Ik wil benadrukken dat de illegale handel in politie-uniformen een complexe problematiek is, waar ik inmiddels de nodige maatregelen voor in gang heb gezet. Het is een onderwerp waar ik, in gezamenlijkheid met de politiekorpsen, blijvend aandacht aan zal besteden.


1) Haagsche Courant, 19 januari jl.