EVD

23.02.2005

Verenigd Koninkrijk: Engeland recyclet meer huishoudelijk afval dan ooit
---

Engeland probeert met alle macht de Europese recyclingquota te halen. Een rapport van het Britse ministerie van Milieu, Voedsel & Plattelandszaken (DEFRA) over de prestaties van lokale autoriteiten op het gebied van afvalverwerking laat zien dat het recycling- en composteringspercentage van huishoudelijk afval in 2004 met 3 procent gestegen is ten opzichte van het jaar ervoor, het hoogste groeipercentage ooit. Hierdoor heeft Engeland voor het eerst het voor 2003/04 vastgestelde recyclingspercentage van 17 procent gehaald. Voor 2005/06 heeft het land zich nog hogere doelen gesteld. De regering hoopt dan een percentage van 25 procent van het totale huishoudelijke afval te bereiken.
Het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland) produceert jaarlijks 400 miljoen ton afval. Een kwart daarvan komt van huishoudens, industrie en handel, het overige afval komt onder andere uit de landbouw, de mijnen en de bouw. Het meeste afval wordt gestort, maar 35 procent van het industriële afval en ongeveer 12 procent van het huishoudelijk afval wordt hergebruikt (dit is een van de laagste percentages binnen de Europese Unie). Door de Europese Richtlijnen voor afvalverwerking moet het Verenigd Koninkrijk deze percentages de komende jaren flink verhogen en dat terwijl het elk jaar gemiddeld 3 procent meer afval produceert. In de Waste Strategy 2000 voor Engeland en Wales heeft de overheid zich ten doel gesteld de hoeveelheid industrieel afval in 2005 terug te brengen tot 85 procent van de hoeveelheid in 1998. Dit werk vindt plaats onder de paraplu van het programma WRAP (Waste & Resources Action Programme). In het kader van dit programma worden onder andere tenders uitgeschreven voor onderzoeken naar nieuwe recyclingtechnieken. Ook Nederlandse bedrijven kunnen zich hiervoor inschrijven.

Meer informatie:

* Via de website van het ministerie van Milieu, Voedsel & Plattelandszaken (DEFRA),
www.defra.gov.uk/environment/waste/index.htm. Hier is uitgebreide informatie beschikbaar over afvalverwerking in het VK. In het najaar van 2005 publiceert het ministerie het Municipal Waste Management Survey, waarin meer gedetailleerde informatie over gemeentelijke afvalverwerking in het Verenigd Koninkrijk verzameld is.

* Op de website van Waste and Resources Action Programme (WRAP) zijn rapporten beschikbaar over de recycling van glas, papier, plastic, hout en organisch afval:
www.wrap.org.uk/business_and_finance/markets/.
* Waste Strategy for England & Wales 2000: www.defra.gov.uk/environment/waste/strategy/cm4693/index.htm
---

Bron: EVD informatie
Nummer: 119941

Meer informatie over dit onderwerp is op te vragen onder vermelding van nummer 119941 bij de medewerker Verenigd-koninkrijk (Thijs de Jong), e-mail Verenigd-koninkrijk, fax (070) 385 80 97, telefoon (070) 778 89 58.