CDA

24-02-05
Maria van der Hoeven: Acceptatieplicht scholen lost helemaal niets op

Minister Maria van der Hoeven van Onderwijs vindt dat een acceptatieplicht in het onderwijs niets oplost.

Een groeiend deel van de Tweede Kamer wil dat alle scholen een acceptatieplicht krijgen zodat ook het bijzonder onderwijs geen kinderen meer kan weigeren. De PvdA pleitte hier gisteren nog voor. Dat lost helemaal niets op want daar zit het probleem niet! Er zitten bijna evenveel gekleurde kinderen op de protestante en katholieke scholen als op openbare scholen. Er is nauwelijks een bijzondere school die een kind weigert als de ouders de grondslag van de school respecteren. Wij hebben vrije schoolkeuze in dit land en dat houden wij zo. Die vrijheid voor ouders is er en die vrijheid moet er blijven. De PvdA ziet het anders: die grijpt terug op haar oude reflex van de sociaal democratie en wil terug naar de maakbare samenleving. Als wij 35% achterstandskinderen hebben in ons land dan moet iedere school ongeveer 35% achterdstandskinderen hebben, zo is hun redenering. De keuzevrijheid wordt ingeperkt en het is de gemeente die straks gaat bepalen op welke school uw kind welkom is, weg vrijheid, welkom staatsregentisme!
En wat de VVD betreft: ik kan mij niet voorstellen dat een partij die zegt een Volkspartij voor Vrijheid en Democratie te zijn aan de keuzevrijheid van ouders zou willen tornen.

Dit zegt de Onderwijsminister vanavond tijdens het Rondje CDA, het politiek café van het CDA. Onderwijs en integratie is het onderwerp van haar speech.

Rondje CDA vindt plaats in Café-Brasserie Dudok, Hofweg 1 te Den Haag. Aanvang 17.30 uur, sluiting 18.30 uur.