GroenLinks

CPR: vestig Europese universiteit in EP-gebouw Straatsburg

Gebouw van het Europees Parlement in Straatsburg 24 februari 2005

Het European Institute of Technology - een nieuwe Europese universiteit - kan het beste gevestigd worden in het gebouw van het Europees Parlement in Straatsburg. Dit voorstel doen Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) en Edith Mastenbroek (PvdA), als leden van de groep hervormingsgezinde europarlementariërs die zich hebben verenigd in de Campaign for Parliament Reform (CPR).

Een van de belangrijkste doelstellingen van de CPR is om het Europees Parlement één vergaderplaats in Brussel te geven en de kostbare en inefficiënte vergaderingen in Straatsburg af te schaffen. Dit zou de werkbaarheid vergroten en de waardering onder de burgers voor het Europees Parlement ten goede komen.

Straatsburg ideaal voor EU-universiteit
Het op de grens van Frankrijk en Duitsland gelegen Straatsburg is echter van oudsher het symbool voor het verenigde Europa. Het zou dan ook de ideale vestigingsplaats zijn voor een Europese universiteit die het vertrek van wetenschappers richting de VS tegen moet gaan. Ook voor de leefbaarheid van de stad Straatsburg is het beter om een vestigingsplaats te zijn van permanente bedrijvigheid, in plaats van slechts eens per maand verstopt te raken door duizenden passanten.

EP op één plek
"Brussel voorziet in alle faciliteiten voor een functionerend parlement, erkend wordt echter dat Straatsburg een belangrijk symbool van naoorlogse verzoening is, maar er wordt ook geconstateerd dat de spreiding van parlementaire activiteiten over drie werkplekken een negatieve invloed heeft op de effectieve besteding van tijd en financiële middelen, wat resulteert in verspilling van belastinggeld en de publieke opinie ernstig schaadt", aldus Edith Mastenbroek die amendementen van deze strekking heeft ingediend voor het kwijtingrapport van de EP-begroting over 2003. Hierover wordt op 16 en 17 maart gestemd in de begrotingscontrolecommissie van het Europees Parlement.

Europese kenniseconomie
Een Europees Technologie Instituut in het hart van Europa, gehuisvest in de parlementsgebouwen, zou een grote stap in de richting van het Europa van de toekomst vormen: een Europese kenniseconomie. Hiermee zou het geld dat bespaard wordt door te kiezen voor Brussel als vestigingsplaats van het Europees Parlement goed worden besteed.

Geen rondreizend circus meer
Buitenweg: "Het geld dat we besparen door een einde te maken aan het rondreizende circus, bijna 200 miljoen euro per jaar, zou op deze manier worden geïnvesteerd in de toekomst van Europa. Als we denken aan de beste universiteiten, met de beste faciliteiten in de wereld, moeten we denken aan een universiteit in het hart van Europa: het Europese Technologie Instituut."

«