Nieuw-Vlaamse Alliantie


Raad van State wijst Brusselse regering opnieuw terecht (24/02/05)

De vorige Brusselse regeringen hebben in het verleden meermaals geprobeerd de taalwet te omzeilen. Zo werd een
taalhoffelijkheidsakkoord gesloten dat door de Raad van State werd geschorst.

In uitvoering van het huidige Brusselse regeerakkoord werd een nieuw taalakkoord gesloten ter vervanging van het geschorste taalhoffelijkheidsakkoord. Ingevolge dit taalakkoord werd door de Brusselse regering een omzendbrief aan de gemeenten, OCMWs en openbare ziekenhuizen uit het gewest verstuurd waarbij richtlijnen werden gegeven inzake de aanwerving van personeelsleden. Volgens deze omzendbrief moeten de lokale besturen prioritair tweetalig personeel aanwerven maar kunnen zij om de continuïteit van de diensten te verzekeren- ééntalig personeel aanwerven indien zij geen tweetalig personeel zouden vinden.

De N-VA Brussel heeft steeds verkondigd dat dit taalakkoord in strijd is met de taalwet. Zo werd door de N-VA een klacht ingediend bij de Vaste Commissie voor Taaltoezicht.

Meerdere Vlaamse verenigingen hebben een procedure ingeleid voor de Raad van State waarbij zij de schorsing en vernietiging vragen van dit taalakkoord. Thans adviseert de auditeur bij de Raad van State dat dit taalakkoord dient te worden geschorst omwille van de strijdigheid met de taalwet. Volgens de auditeur kan een omzendbrief niet afwijken van de taalwet omwille van de continuïteit van de dienst.

De N-VA Brussel stelt dan ook vast dat de Raad van State opnieuw adviseert tot een correcte toepassing van de taalwet waarvan niet kan afgeweken worden met een taalakkoord. Voor de N-VA Brussel moet de Brusselse regering dan ook de taalwet correct toepassen en alle benoemingen van gemeenten, OCMWs of openbare ziekenhuizen die in strijd zijn met de taalwet vernietigen.

Auteur:
Karl Vanlouwe, voorzitter N-VA Brussel
Bart De Wever, algemeen voorzitter N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be