Ingezonden persbericht


Gelre ziekenhuizen roept 57 patiënten terug na endoscopisch onderzoek

Datum: 23-02-2005

Gelre ziekenhuizen heeft 57 patiënten teruggeroepen bij wie op 15 of 16 februari een maag- of darmonderzoek is verricht door middel van endoscopie in de locatie Lukas. Een endoscopie is een inwendig onderzoek met behulp van een optisch instrument, een endoscoop. Achteraf is geconstateerd dat de wasmachine, waarin de endoscopen na gebruik worden gereinigd en gedesinfecteerd, een defect heeft vertoond, waardoor het wasproces is verstoord. Het gevolg hiervan is dat niet met zekerheid is te zeggen of de betreffende instrumenten zijn gereinigd en gedesinfecteerd volgens de hieraan verbonden richtlijnen.

De patiënten bij wie op 15 en 16 februari een endoscopisch maag- of darmonderzoek is verricht, zijn zowel telefonisch als schriftelijk door Gelre ziekenhuizen geïnformeerd. Gelre ziekenhuizen verwacht dat het verstoorde wasproces voor de betreffende patiënten geen gevolgen met zich zal meebrengen, maar kan de kans op een besmetting met micro-organismen die door bloed worden overgedragen op dit moment niet volledig uitsluiten. Hoewel de kans op overdracht minimaal is, worden de betreffende patiënten uit zorgvuldigheid getest op eventuele besmetting met HIV, het virus dat aids kan veroorzaken, met het Hepatitis B virus of met het Hepatitis C virus.

Vanwege de incubatietijd van genoemde infectieziekten (de tijd tussen een besmetting en de verschijnselen die wijzen op een infectieziekte) zal het bloedonderzoek na drie maanden moeten worden herhaald. Dit betekent dat pas eind mei zal kunnen worden vastgesteld of de betreffende patiënten tijdens het endoscopisch onderzoek inderdaad geen van genoemde infectieziekten hebben opgelopen.