Provincie Noord-Holland

24-2-2005

Onderwerp

Grondbank voor Laag Holland

Elly Klut

Grondbank voor Laag Holland

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland (GS) staan positief tegenover het oprichten van een grondbank. GS denken dat een grondbank een positieve bijdrage kan leveren aan de aanpak van de beheerproblemen in Laag Holland. In principe zijn GS bereid jaarlijks 1 á 1,5 miljoen voor de grondbank beschikbaar te stellen. Dit bedrag kan het duurzaam beheer van de veenweidegebieden in Laag Holland en de Beemster een steun in de rug geven. De provincie hoopt dat de grondbank vanaf januari 2006 operationeel kan zijn.

In opdracht van het provinciaal bestuur is onderzoek gedaan naar nut en noodzaak van een grondbank voor het behoud van het landelijk gebied. In het rapport grondbanken en strategisch grondbeleid wordt aangegeven dat twee typen grondbank een oplossing bieden voor Laag-Holland : een ruilgrondbank én een grondbank voor behoud van functies.

Een ruilgrondbank kan ingezet worden om kavelruil mogelijk te maken, waarmee het beheer van het landelijk gebied vereenvoudigd kan worden. Voor het instellen van een ruilgrondbank moeten goede afspraken met de Dienst Landelijk Gebied (DLG) gemaakt worden, aangezien de kosten voor het tijdelijk beheer ten laste komen van het Ministerie van LNV.

Een grondbank gericht op behoud van functies werkt meer als een financieringsinstrument. De grondbank koopt grond op en geeft dit in erfpacht uit. Hierdoor is de grond voor de agrariër goedkoper, het beheer door agrarisch grondgebruik geregeld worden en via een dergelijke grondbank toont de provincie een langdurige betrokkenheid bij het gebied.

GS staan positief tegenover het oprichten van beide grondbanken, maar voordat de laatste grondbank operationeel kan worden moeten eerst nog wat zaken onderzocht worden. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de begrenzing van het werkgebied van de grondbank en of er voldoende gebruikers en potentiële medefinanciers zijn. Diverse partijen hebben al laten weten geïnteresseerd te zijn in het idee, onder andere DLG, het Bureau Beheer Landbouwgronden (BBL) en de Stichting ter verbetering van de agrarische structuur in Noord-Holland (STIVAS). GS hebben de wens uitgesproken dat de grondbank vanaf januari 2006 operationeel kan zijn.