Ingezonden persbericht


Persbericht

24 februari 2005

Aandacht voor projectorganisatie geeft meer rendement en vermindert faalkosten

Op donderdag 24 februari overhandigde Cees van Vliet, directeur Arbouw en voorzitter Branche Begeleidingscommissie Arboconvenant Bouw, op de Bouwbeurs het eerste exemplaar van het boekje 'Anders organiseren werkt!' aan Arend van Wijngaarden, voorzitter Hout- en Bouwbond CNV.

Een andere wijze van projectorganisatie leidt tot meer rendement en betrokkenheid én tot minder faalkosten en ziekteverzuim. Dat toont de nieuwste publicatie van WERKGOED (Arboconvenant Bouw) in 11 cases van praktijksituaties aan.

In 2004 hebben 11 bouwbedrijven deelgenomen aan het WERKGOED-pilotproject 'Anders organiseren in de bouw'. Hoe het project bij de verschillende bedrijven verlopen is wordt in de cases beschreven. Dat een andere manier van organiseren echt werkt hebben de deelnemende bedrijven zelf ondervonden. Er is sprake van een duidelijke procesverbetering; de werkorganisatie is er zichtbaar op vooruitgegaan. Dat heeft onder meer geresulteerd in beter gemotiveerde en betrokken medewerkers, een verbeterde communicatie- en overlegstructuur, minder werkdruk en een veel lager ziekteverzuim. Al deze resultaten dragen bij aan vermindering van de faalkosten en verbetering van het rendement.

WERKGOED bedrijfsscan

Van Vliet gaf in zijn speech aan dat het boekje opvallende resultaten bevat waar veel bouwbedrijven iets aan kunnen hebben. Van Wijngaarden zei goede hoop te hebben dat het boekje de discussie over communicatie en overleg op de bouwplaats stimuleert. Dit succesvolle project krijgt een vervolg via de WERKGOED bedrijfsscan. De bedrijfsscan is een oplossing op maat voor bouwbedrijven die hun bedrijfsproces willen verbeteren. Wie meedoet betaalt slechts een derde van de werkelijke kosten, de sociale partners betalen de rest. Ieder bedrijf in Nederland met medewerkers in de Bouw- en UTA-CAO kan de WERKGOED bedrijfsscan aanvragen.

Het boekje is gratis aan te vragen via info@werkgoed.nl.

Praktische scan verbetert procesbeheersing

De bedrijfsscan geeft een beeld van de manier van werken in de organisatie. Het onderzoek bestaat uit een onderzoek naar de werkbeleving van de medewerkers, rapportage van de resultaten, coaching naar een plan van aanpak en presentatie van de resultaten aan de medewerkers.

Bedrijven krijgen een praktisch advies over de maatregelen die men kan nemen om werkprocessen te verbeteren. Dat kunnen kleine zaken zijn, maar ook ingrijpende veranderingen. Dat leidt bijvoorbeeld tot een betere afstemming tussen medewerkers, een scherpere taakverdeling, een verlichting van het takenpakket binnen een functie, of het bieden van hulpmiddelen bij de aansturing van personeel. Op www.werkgoed.nl is meer informatie te vinden over de bedrijfsscan.

Arboconvenant Bouw

De scan is een initiatief van Bouwend Nederland, FNV Bouw, Hout- en Bouwbond CNV en het ministerie van SZW. Gezamenlijk voeren zij WERKGOED uit, de projectnaam van het Arboconvenant Bouw. WERKGOED is de projectnaam van het Arboconvenant Bouw, waarmee Bouwend Nederland, FNV Bouw, Hout- en Bouwbond CNV en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid samen gezond werken in de bouw stimuleren. Doelstellingen van WERKGOED zijn minder bukken en tillen, minder blootstelling aan kwartsstof en oplosmiddelen en een betere organisatie van bouwprojecten.

Fotobijschrift:

Arend van Wijngaarden, voorzitter van de Hout- en Bouwbond CNV (links), ontvangt uit handen van Cees van Vliet, directeur van Arbouw (rechts), het eerste exemplaar van het WERKGOED boekje 'Anders organiseren werkt!'

160d25c.gif

Noot aan de redactie, niet bestemd voor publicatie:

Voor meer informatie over WERKGOED kunt u kijken op www.werkgoed.nl of contact opnemen met communicatieadviesbureau DeJong&Verder, tel. (0344) 65 25 20, info@dejongev.nl. Een exemplaar van het boekje kan aangevraagd worden bij DeJong&Verder.