Gemeente Winterswijk


24 februari 2005

Statuten WCL aangepast ten behoeve van gebiedsloket buitengebied

Winterswijk - Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de wijziging van de statuten van de stichting Waardevol Cultuur Landschap (WCL). Met de wijziging van de statuten wordt een eerste stap gezet in de inrichting van een gebiedsloket voor alle inwoners van het buitengebied van Winterswijk. Het college heeft besloten hiervoor jaarlijks 10.000,- in de begroting op te nemen.

Eind 2003 is de financieringsstructuur van de WCL-gebieden vanuit de rijksoverheid en provincie beëindigd.
Het college heeft destijds aangegeven het opgebouwde gedachtegoed van samenwerking met de partijen in het buitengebied te willen behouden. Bij voorkeur door het voortzetten van de Stichting WCL voor het werkgebied van de gemeente Winterswijk. Begin 2004 is het rapport 'Dienstverleningsplatform buurtschappen' verschenen. Hierin is de samenwerking met de buurtschappen uitgewerkt. Bij de vormgeving van dit platform is aansluiting gezocht bij de bestaande structuur van de Stichting WCL. Voorgesteld is een vertegenwoordiging van de belangenverenigingen op te nemen in Algemeen en Dagelijks bestuur van de Stichting WCL. Aan de bestaande WCL-taakgebieden land- en tuinbouw, natuur- en landschapsbeheer, cultuurhistorie, recreatie en toerisme, werd uitdrukkelijk het taakgebied 'leefbaarheid' toegevoegd. Ook zijn in het Algemeen Bestuur zetels ingeruimd voor een vertegenwoordiger van de Stichting Bevordering Toerisme Winterswijk en van de Adviescommissie Cultuurhistorie. Dit om de belangen van toerisme en cultuurhistorie beter te kunnen behartigen.

Rol WCL
Vanwege de gewijzigde financieringsstructuur wordt de rol van WCL anders. Veel minder als zelfstandig uitvoerder van projecten en veel meer als integrale belangenbehartiger van het buitengebied. In die rol ontwikkelt de stichting een eigen WCL-Visie en toetst ontwikkelingen daaraan. Zij stimuleert gewenste ontwikkelingen en remt ongewenste af. Voor het college wil zij een volwaardige gesprekspartner zijn bij de beleidsontwikkelingen voor het buitengebied.

Rol gemeente
In de nieuwe werkwijze wordt een andere rol van de gemeente voorgesteld. Voor wat betreft het voorzitterschap geldt dat niet meer de burgemeester voorzitter is maar de portefeuillehouder plattelandsontwikkeling. De gemeente heeft daarnaast - in afwijking van de oude situatie - een vaste bestuurszetel voor de functie van secretaris. De gebiedsmanager van de gemeente is lid van het bestuur.

WCL-loket
Met deze invulling van gebiedsmanagement voor het buitengebied is het 'WCL-loket' gecreëerd: een centrale ingang (en uitgang) voor alle collectieve dienstverlening met betrekking tot het buitengebied. Met de stevigere positie, zowel bestuurlijk als ambtelijk, van de gemeente in de stichting wordt een optimale samenwerkingsrelatie beoogd.