Universiteit Maastricht

21 februari 2005
Invloed van privatisering op mensenrechten
Conferentie op 25 februari 2005 in Maastricht

Internationale financiële organisaties, zoals de Wereld Bank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), promoten al geruime tijd privatisering als structurele oplossing voor de economische problemen van ontwikkelingslanden. Bij privatisering wordt de uitvoering of het managen van bepaalde publieke taken en diensten, die voorheen door de overheid werden uitgevoerd, aan particuliere bedrijven of instellingen overgedragen. Door het onderwerpen van deze taken en diensten aan het marktmechanisme beoogt men deze efficiënter en goedkoper te laten uitvoeren.

Het economisch, politiek en academisch debat richt zich tot nu toe vooral op de privatisering zelf, terwijl echter nauwelijks aandacht werd besteed aan de gevolgen die privatisering op het genieten van mensenrechten kan hebben. Bijvoorbeeld, hoe beïnvloedt de privatisering van gevangenissen de rechten van gevangenen? Heeft de privatisering van nutsvoorzieningen, zoals water, positieve of negatieve gevolgen voor het recht op schoon en betaalbaar water? Zijn patiënten wel beter af als de gezondheidszorg wordt geprivatiseerd? En waar kunnen mensen terecht als privatisering in hun nadeel werkt? Op 25 februari 2005 organiseert het Centrum voor de Rechten van de Mens van de Universiteit Maastricht een openbare conferentie over dit onderwerp. De conferentie is toegankelijk voor iedereen die zich bij dit onderwerp betrokken voelt.

De conferentie is een vervolg op een expert seminar dat het Centrum voor de Rechten van de Mens, in samenwerking met de Universiteit van Deusto (Bilbao) in mei 2004 heeft georganiseerd in Venetië (Italië). De uitkomsten van dit seminar zijn gepubliceerd in het boek Privatisation and Human Rights in the Age of Globalisation. Dit boek wordt tijdens de openbare conferentie van 25 februari 2005 gepresenteerd. De conferentie biedt de gelegenheid om over deze uitkomsten in het openbaar te debatteren met beleidsmensen, academici en medewerkers van niet gouvernementele organisaties. Michael Klein, Vice president voor Private Sector Development van de Wereld Bank en Prof. Françoise Hampson, lid van de VN Sub-commissie voor de bevordering en bescherming van de rechten van de mens, zullen inleidende presentaties over het onderwerp houden.

Noot voor de pers:
De conferentie vindt plaats op 25 februari 2005, in het Grand Hotel de LEmpereur, Stationstraat 2, 6221 BP te Maastricht, tel. +31 43 321 38 38. Aanvang: 10 uur. De kosten voor deelname bedragen 135,00, inclusief lunch, koffie en conferentiemateriaal. De kosten voor deelname inclusief boek bedragen 175,00. Studenten kunnen voor slechts 45,00 deelnemen aan de conferentie ( 70,00 inclusief boek).Een voorlopig programma van de conferentie kan worden gevonden op http://www.unimaas.nl/bestand.asp?id=3116.
Voor meer informatie en aanmelding kunt u contact opnemen met mevrouw C. Kuypers (e-mail: C.Kuypers@ir.unimaas.nl tel.: +31 43 3883514). Exacte titel van het boek: Privatisation and Human Rights in the Age of Globalisation K. de Feyter & F. Gomez Isa (eds.), (Intersentia 2005). Verdere informatie over dit boek en een inhoudsopgave kunt u vinden op http://www.intersentia.be/zoekdetail.asp?pid=1120.