Politie Groningen

Persberichten vrijdag 25 februari 2005

provincie Groningen 25-02-2005 -

Muntendam: chauffeur aangehouden na bedreiging snelheidscontroleur De politie heeft donderdagochtend op de Provincialeweg N366 bij Veendam een 25-jarige man uit de gemeente Ferwerderadeel aangehouden voor bedreiging. De chauffeur was op de Rijksweg N33 bij Muntendam met opzet met zijn vrachtwagencombinatie vlak langs een radarauto gereden om vervolgens twee keer te claxonneren. De snelheidscontroleur, die in de radarauto zat, werd hierdoor enorm aan het schrikken gebracht. Bovendien voelde hij zich bedreigd door de actie van de vrachtautochauffeur. De verdachte kon even later op de Provincialeweg worden aangehouden. Op het politiebureau werd de Fries nader gehoord. Volgens eigen zeggen was de chauffeur door tegenliggers gewaarschuwd voor de snelheidscontrole. De Fries verklaarde tegen
snelheidscontroles te zijn waarbij boetes worden opgelegd, omdat er 5 of 6 kilometer te hard is gereden. Hierop wilde hij een daad stellen door vlak langs de radarauto te rijden. Ook toeterde de chauffeur twee keer om de snelheidscontroleur te laten schrikken. Na verhoor werd de 25-jarige in vrijheid gesteld. Na overleg met het Openbaar Ministerie maakt de politie proces-verbaal op voor bedreiging en het veroorzaken van gevaar en hinder op de openbare weg.

Snelheidscontroles regio: donderdag
Siddeburen: Rijksweg N33
Limiet: 100 km per uur, gecontroleerd: 994 voertuigen, aantal overtredingen: 1, (hoogst) gemeten snelheid: 112 km.
Appingedam: Provincialeweg N360
Limiet: 80 km per uur, gecontroleerd: 2672 voertuigen, aantal overtredingen: 4, hoogst gemeten snelheid: 104 km.
Winneweer: Rijksweg
Limiet: 80 km per uur, gecontroleerd: 1830 voertuigen, aantal overtredingen: 10, hoogst gemeten snelheid: 98 km.

Uithuizen: verdachte autodiefstal aangehouden
De politie heeft donderdagmiddag bij een woning aan De Laan in Uithuizen een 32-jarige man uit Alkmaar aangehouden. De man, die tijdelijk verblijft in een woning aan De Laan, bleek naar waarneming van een politieambtenaar, in het bezit te zijn van een Volkswagen cabriolet. Dat voertuig bleek echter in de nacht van 12 op 13 februari te zijn gestolen in Purmerend. De verdachte werd aanvankelijk meegenomen naar het bureau en later samen met de auto voor ander onderzoek verhoor overgedragen aan Regiopolitie Noord Holland-Noord.

Groningen: discobezoeker aangehouden na bedreiging
In een discotheek aan de Gelkingestraat heeft de politie donderdagnacht een 36-jarige man uit Groningen aangehouden. De man bezocht samen met een vrouw de disco en werd in verband met zijn gedrag door personeel aangesproken. De man en vrouw vonden die behandeling niet naar behoren waarop een woordenwisseling ontstond waarbij de verdachte een personeelslid bedreigde. De verdachte alsmede de vrouw werden de zaak uitgestuurd, net toen gewaarschuwde politiemensen arriveerden. De verdachte verliet de disco om kort daarop weer naar binnen te willen om de discotheekmedewerker te lijf te gaan. Ook daarbij bedreigde hij de medewerker in het bijzijn van politiemensen. De man is daarop aangehouden en meegenomen naar het bureau. Hij is ingesloten voor nader onderzoek en verhoor.

Groningen: snelheidscontroles in de stad
De politie heeft donderdag op diverse locaties een snelheidscontrole gehouden.
Friesestraatweg: donderdagochtend- en middag, aantal geregistreerde voertuigen: 2095, aantal overtredingen: 37, hoogst gemeten snelheid: 93 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.
Rijksweg: donderdagochtend, aantal geregistreerde voertuigen: 1018, aantal overtredingen: 84, hoogst gemeten snelheid: 95 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.
Europaweg: donderdagochtend, aantal geregistreerde voertuigen: 893, aantal overtredingen: 113, hoogst gemeten snelheid: 95 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Groningen: Stadjer onder invloed
Op de Bornholmstraat heeft de politie donderdagnacht een 30-jarige man uit Groningen aangehouden voor rijden onder invloed. Politieagenten zagen dat de Stadjer een bocht nogal ruim nam, waarna zij de automobilist controleerden. Een blaastest op straat wees uit dat hij alcohol had gedronken. Op het politiebureau werd geconstateerd dat de man omgerekend 1,55 promille alcohol in zijn bloed had. De politie vorderde zijn rijbewijs in. Na verhoor mocht de verdachte het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: mannen aangehouden na mishandeling in woning De politie heeft donderdagnacht een 29-jarige man uit Delfzijl en een 41-jarige man uit Groningen aangehouden op verdenking van zware mishandeling en diefstal met geweld. Een 21-jarige vrouw had vanuit een woning aan de Mudaheerd gebeld dat twee mannen de woning waren binnengedrongen en een 31-jarige Stadjer zouden mishandelen. De vrouw logeerde in de woning en bevond zich in een andere kamer van de woning. Na aanbellen werd door de 31-jarige beide verdachten aangewezen. De mannen waren volgens het slachtoffer de woning binnengedrongen en hadden hem mishandeld. Ook waren zijn sieraden afgenomen. Beide verdachten werden ingerekend. Bij de fouillering van het duo trof de politie diverse sieraden aan. Ook trof de politie een boksbeugel bij de Delfzijlster aan. De verdachten zijn ingesloten. De politie stelt een nader onderzoek in naar de toedracht van het incident. Ook een getuige, die zich in de woning bevond tijdens het incident, zal worden gehoord.

Groningen: dronken jongen beledigt politieagenten
Op de Grote Markt heeft de politie donderdagnacht een 18-jarige jongen uit Groningen aangehouden voor belediging. De jongen bleek zwaar onder invloed van alcohol te verkeren en was hem tevens de toegang tot een horecagelegenheid ontzegd. Hij bleef zich vervelend gedragen en beledigde vervolgens de politieagenten met scheldwoorden. Hierop werd de dronken jongen ingerekend. Op het politiebureau werd hij ingesloten. De verdachte zal vandaag worden gehoord.