PvdA Europees parlement


PvdA-eurodelegatie: "Geen behoefte aan nieuwe tsunami"

24 februari 2005
"Goed bedoelde initiatieven hebben soms slechte gevolgen," aldus PvdA-europarlementarier Max van den Berg in reactie op voorstellen om Europese vissersboten naar de door de tusnami-getroffen gebieden te sturen.
Van den Berg steunt de Europese ministers in hun voorstel om de lokale vissers en werven te helpen, maar volgens hem is het sturen van in Europa overgebleven schepen niet de juiste hulp. "Onze industriele schepen voorzien niet in de behoefte van de lokale vissers die met behulp van kano's en catamarans vissen." Van den Berg wordt in zijn oproep gesteund door vele ontwikkelings- en milieu-organisaties die bang zijn dat met de Europese schepen de wateren leegegevist worden en er daarmee een nieuwe economische en ecologische ramp zal ontstaan.

De PvdA-eurodelegatie stemt om die reden vandaag in het Europees Parlement in Straatsburg tegen de voorstellen van de Europese ministers: "Geen nieuwe tsunami op Aziatische kusten, hoe goed bedoeld ook. Ik ben blij dat het Europees Parlement het voorstel aanzienlijk heeft kunnen bijstellen, daar heb ik graag aan meegewerkt. Maar onze delegatie zal toch op basis van de berichten van lokale en internationale NGO's tegen dit voorstel stemmen," aldus Van den Berg.


---

Hieronder de tekst die Max van den Berg vandaag in het EP uitspreekt.

GESPROKEN WOORD GELDT

Voorzitter,

Goed bedoelde initiatieven hebben soms slechte gevolgen. De FAO schrijft ons parlement deze week:

1. We worden zeven maal genoemd in het voorstel van de Europese Commissie maar zijn zelf niet één keer geraadpleegd over dit voorstel.

2. Er zijn op dit moment geen concrete verzoeken van regeringen om Europese boten.

3. De boten en industriële vissector aan de Atlantische kust wijken volledig af van de ambachtelijke kano's en catamarans van Sri Lanka en India

4. Lokale werfjes moeten het herstelwerk doen aan de getroffen boten. Daar zijn ze goed in en dat levert geld, werk en bestaansmiddelen op voor de mensen dáár.

5. Vermijd dat uw boten de toch al zwaar geteisterde visgrond en lokale vissersgemeenschappen nog verder aantasten

Voorzitter, daar kan ik maar één conclusie uit trekken: help de lokale vissers en de werfjes, maar stuur geen schepen. Geen nieuwe tsunami op Aziatische kusten, hoe goed bedoeld ook. Ik ben blij dat de voorstellen van het Europees Parlement het voorstel aanzienlijk bijstellen, daar heb ik graag aan meegewerkt. Maar ik zal toch op basis van de hiervoor genoemde brief van de FAO en van berichten van lokale NGO's tegen dit voorstel stemmen.