Waterloopkundig Laboratorium

Delft, 25 februari 2004

WL | Delft hydraulics maakt capaciteits- en beheersanalyse voor watersysteem Ruhr

WL | Delft Hydraulics maakt voor het waterschap Ruhrverband een capaciteits- en beheersanalyse voor verschillende waterreservoirsystemen in het Ruhrgebied. De analyse wordt uitgevoerd met behulp van Delft-FEWS (Flood Early Warning System), een simulatiesysteem dat in eigen huis is ontwikkeld. Delft-FEWS wordt gekoppeld aan een bestaand systeem van het waterschap. Voor dit project wordt een nieuwe module gemaakt voor lange termijn simulatie en analyse. De module kan hoog- en laagwater berekenen met een tijdreeks van 1000 jaar of meer. De analyse en het Delft-FEWS voorspellingssysteem zorgen ervoor dat het waterschap Ruhrverband beter inzicht krijgt in de waterreservoirsystemen tijdens droogte of wateroverlast (lage en hoge afvoeren).

Het Ruhrsysteem heeft een aantal grote waterreservoirs. Deze reservoirs worden gebruikt voor berging bij wateroverlast, maar voorzien ook in industrie- en drinkwater voor het Ruhrgebied. De afvoer in de Ruhr mag daarom niet onder een wettelijk minimum komen. Het beheer van de reservoirs is zodanig dat dit minimum zo goed mogelijk gehandhaafd wordt.

Het simulatiesysteem Delft-FEWS zal inzichtelijk maken hoe vaak het voor kan komen dat de afvoer lager is dan het minimum. Hiervoor worden met hydrologische- en reservoirmodellen simulaties van 1000 jaar en meer doorgerekend. Deze statistieken kunnen van invloed zijn op het handhaven van het wettelijk minimum. Het KNMI levert de synthetische neerslag- en temperatuurgegevens over een periode van 10.000 jaar die nodig zijn voor de modelberekeningen. Deze komen voort uit een neerslaggenerator, die ontwikkeld is door het KNMI in opdracht van RIZA.

WL | Delft Hydraulics is een onafhankelijk instituut voor gespecialiseerd advies en toegepast onderzoek, opgericht in 1927 en gevestigd in Delft. Onze 350 gekwalificeerde medewerkers adviseren Nederlandse en buitenlandse opdrachtgevers over alle aan water gerelateerde vraagstukken: van beleidsondersteuning tot ontwerp en technische assistentie op het gebied van offshore, kusten, havens, estuaria, rivieren & kanalen, water in de stad en industriële stromingsprocessen. WL | Delft Hydraulics ontwikkelt ook hoogwaardige softwareproducten, die wereldwijd worden toegepast en verkocht. Opdrachtgevers zijn nationale en regionale overheden, waterschappen, multilaterale financiers en het bedrijfsleven, waaronder ingenieursbureaus, aannemers en industrie.


---

NOOT VOOR DE REDACTIE.