Heliview Marketingservices

Explosieve groei DSL verbinding voor internettoegang, hogere loyaliteit klanten aan huidige ISP
25-02-2005

De zakelijke markt heeft een sterke voorkeur voor DSL verbindingen voor internettoegang. Het aantal zakelijke gebruikers dat beschikking heeft over een DSL verbinding is in 2004 toegenomen van 45% naar 70%. Dit blijk uit recent onderzoek van Heliview uit Breda. Het gebruik van andere verbindingen voor internettoegang, zoals analoge verbindingen, ISDN en kabelinternet, neemt af. Heliview ziet nog geen grootschalig gebruik van glasvezelkabel, maar voorziet bij grotere organisaties wel meer gebruik van dit verbindingstype.

In de markt van netwerkleveranciers neemt KPN een dominante positie in met een aandeel van 73%. Ook in de markt van Internet Service Providers heeft KPN (met o.a. Het Net, Planet Internet en XS4All) een sterke positie met 43%.

Voor 2004 gaf nog 9% van de onderzochte vestigingen aan van plan te zijn om over te stappen naar een andere Internet Service Provider. In het huidige onderzoek is het switchgedrag gedaald naar 5%. Klanten zijn doorgaans zeer tevreden en zien in mindere mate de noodzaak om te switchen.

In deze stabiele markt bieden Application Service Providing (ASP) en web hosting voor netwerkaanbieders en ISP's de mogelijkheid om aanvullende diensten in de markt te zetten. ASP wordt door 5% van de onderzochte vestigingen toegepast, met een lichte verwachte groei naar 7% in 2005. Vooral kantoorapplicaties en CRM systemen worden extern ondergebracht en via een ASP constructie toegankelijk gemaakt. Web hosting gebeurt in 61% van de gevallen door een externe partij; in 18% van de gevallen is deze externe partij ook de ISP die internettoegang verzorgt. Van de vestigingen die websites extern hosten, doet eenderde het onderhoud en beheer zelf.

Ook kunnen externe dienstverleners adviserend en ondersteunend zijn als het gaat om security oplossingen. Om bedrijfsinformatie te beveiligen tegen bedreigingen van buitenaf wordt in vrijwel alle gevallen anti-virussoftware gebruikt; in slechts tweederde van de gevallen is sprake van firewalls als beveiligingsmethode. Door de toenemende intensiviteit van e-mailgebruik en de druk op e-mailsystemen in de vorm van spam, zijn meer en meer bedrijven gebruik gaan maken van spamfilters. Echter, uit het onderzoek blijkt dat nog lang niet alle vestingen optimaal inspringen op mogelijke bedreigingen van buitenaf.