Groen!

Brussel, 25 februari 2005

Vlaamse regering moet vandaag nog onderhandelingen starten met Witte Woede

Vlaams volksvertegenwoordiger Mieke Vogels (Groen!) roept de Vlaamse regering op vandaag nog onderhandelingen te starten met de stakende zorgsector. "Het gaat hier niet om auto's die niet van de band rollen, maar om mensen die zorg nodig hebben," zegt Vogels. "De federale minister van werk weigert te onderhandelen zolang er gestaakt wordt. De Vlaamse regering moet - liever vandaag dan morgen - een initiatief nemen om deze onverantwoorde patstelling te doorbreken."

Dinsdag verwierp de christelijke vakbond LBC het princiepsakkoord over een nieuwe CAO in de social- profit tussen de sociale partners en de federale overheid. Gisteren startten alle bonden een staking 'tot de finish'. Deze staking betreft niet alleen de federale sectoren maar ook de door Vlaanderen gefinancierde sectoren; de gehandicaptensector, de thuiszorg, de kinderopvang legden mee het werk neer.

De Vlaamse minister voor Welzijn Inge Vervotte en haar collega's uit de Vlaamse regering verbergen zich achter de federale regering en de minister voor welzijn verklaarde tijdens het vragenuurtje in het Vlaams parlement woensdag ll. dat ze pas kan onderhandelen als er zicht is op de beleidsruimte in de Vlaamse meerjarenbegroting. Deze meerjarenbegroting kan nog twee maanden op zich laten wachten, de staking moet in die logica nog twee maanden duren.

Federaal minister voor werk Van den Bossche verklaarde ondertussen niet te willen onderhandelen zo lang er gestaakt wordt.

De situatie zit dus muurvast en dit is in de welzijnssector onverantwoord. Het gaat hier niet om auto's die niet meer van de band rollen of facturen of post die iets later besteld worden. Het gaat om zorgbehoevende mensen die extra lang moeten wachten op bijvoorbeeld een chirurgische ingreep, om gehandicapten die alleen de hoognodige zorg krijgen, over vaders en moeders die niet terecht kunnen bij de kinderopvang.

Groen! roept de minister van welzijn Inge Vervotte op om uit de loopgraven te komen en vraagt dat de Vlaamse regering vandaag vrijdag een initiatief neemt om de patstelling te doorbreken.

In het verleden werd steeds eerst een akkoord gesloten tussen federale overheid en werkgevers en werknemers van de federale gezondheids-en welzijnssectoren. De gemeenschappen werd dan gevraagd dit akkoord als minimum voor hun onderhandelingen over te nemen. Maar het kan ook anders.

De Vlaamse minister voor gezin en welzijn heeft een goede verhouding met de belangrijkste vakbond uit de Vlaamse welzijnssector. De minister liet in het verleden al weten dat Vlaanderen een groter impact moet hebben op het welzijns- en gezondheidsbeleid. Groen! vraagt dat de Vlaamse minister het voortouw neemt en in het belang van patiënten en cliënten tracht de huidige patsituatie te doorbreken door het gesprek met werkgevers en werknemers op te starten op Vlaams niveau. De stakingsbereidheid lijkt vandaag trouwens veel groter in Vlaanderen dan in Wallonië en ook de werkgeverskoepel Vlaams Welzijnsverbond vraagt de minister om op Vlaams niveau een initiatief te nemen.

Door eerst een akkoord af te sluiten op het Vlaams niveau kan de Vlaamse regering het verschil maken en aantonen dat ook deze regering wil investeren in de zorg.

Mieke Vogels, Vlaams volksvertegenwoordiger