Ingezonden persbericht


Icelandair bestelt twee Boeing 787 Dreamliners

· Luchtvaartmaatschappij zet 787 in op langeafstandsvluchten


· Icelandair breidt vloot uit met 787
Seattle, 25 februari 2005 - Boeing en Icelandair maken vandaag een orderovereenkomst bekend voor twee 787 Dreamliner vliegtuigen. Hiermee wil de luchtvaartmaatschappij haar vloot uitbreiden voor langeafstandsvluchten vanuit IJsland.

De 787-8s worden in 2010 worden afgeleverd. Dankzij de ongekende voordelen op het gebied van efficiency, vliegbereik en passagierscomfort, is de 787 Dreamliner zeer geschikt voor onze vluchten en kunnen wij onze passagiers de beste service bieden, zegt Hannes Smarason, voorzitter van de Flugleidir Icelandair Group. De order vertegenwoordigt, op basis van catalogusprijzen, een waarde van $240 miljoen. Op dit moment beoordeelt de luchtvaartmaatschappij de twee typen motoren, namelijk de General Electric GENX (GE Next Generation) en de Rolls-Royce s Trent 1000.

Boeing heeft inmiddels 193 orders en toezeggingen voor de 787 ontvangen. Over de gehele wereld zetten de onderhandelingen over de 787 zich voort. Icelandair is de 16e luchtvaartmaatschappij die voor de 787 heeft gekozen sinds de introductie van de Dreamliner tien maanden geleden.

De goede prestaties en de efficiencyvoordelen van de 787 maken dit vliegtuig het meest geschikt voor langere langeafstandsvluchten. We spelen hiermee in op de behoeften van de wereldmarkt, zegt Marlin Daily, Boeing Commercial Airplanes Vice President Sales in Europa. Deze overeenkomst versterkt de 30-jarige relatie tussen Icelandair en Boeing.

De 787 levert een bijdrage aan de uitbreiding van Icelandair s transferverkeer. Het opent nieuwe markten in Noord-Amerika en andere landen. Op dit moment gebruikt de luchtvaartmaatschappij IJsland als knooppunt van zes Amerikaanse gateway steden en 16 Europese bestemmingen.

Icelandair heeft 19 Boeing 757s en 767s in bezit voor zowel lijndiensten als charter- en vrachtdoeleinden van de Icelandair Group. De moedermaatschappij, Flugleidir Iceland Group, heeft vorige maand 10 Boeing Next-Generation 737s aangeschaft voor de uitbreiding van haar leaseonderneming.

Icelandair is één van de 13 dochtermaatschappijen van de Flugleidir Icelandair Group. De groep is verantwoordelijk voor de snel groeiende toeristische sector in IJsland. Ook Icelandair, Icelandair Cargo, Icelandair Hotels, Air Iceland, Iceland Travel, Reykjavik Excursions, Icelandair/Hertz, Icelandair Ground Services, Icelandair Technical Services, Loftleidir-Icelandic en Icelandair Shared Services maken onderdeel uit van Flugleidir Icelandair Group.

De 787 zal 20 procent zuiniger vliegen dan de huidige, in omvang gelijkwaardige, vliegtuigen. Luchtvaartmaatschappijen kunnen bovendien tot 45 procent meer inkomsten uit vrachtcapaciteit genereren, terwijl reizigers kunnen genieten van meer comfort tijdens de vlucht, dankzij onder andere een hogere luchtvochtigheid, bredere stoelen en gangpaden en grotere ramen.

De 787 biedt reizigers precies wat zij willen, namelijk direct van hun vertrekplaats naar hun eindbestemming vliegen. De eerste testvlucht staat gepland voor 2007, waarna certificering, aflevering en de start van reguliere vluchten in 2008 zullen volgen.

# # #



Ingezonden persbericht