Gemeente Den Haag

februari 2005
Het Nationaal Automobiel Museum in 2007 in Den Haag (25 februari)

B&W van Den Haag vragen de gemeenteraad in te stemmen met de vestiging van het Nationaal Automobiel Museum aan de Leidsestraatweg. In januari 2004 verleende het college medewerking aan het initiatief van de heer E. Louwman en inmiddels is een bestemmingsplanherziening in procedure gebracht. Wanneer de gemeenteraad op 7 april instemt met het plan komt de vermaarde collectie automobielen en aan auto's gerelateerde kunstvoorwerpen in 2007 van Raamsdonksveer naar Den Haag.

De komst van deze internationaal beroemde collectie is een verrijking van het museale aanbod in Den Haag, te vergelijken met recente aanwinsten als bijvoorbeeld het Museum Beelden aan Zee en het Esscher Museum aan het Voorhout. Het museum brengt de geschiedenis van de auto aansprekend en stijlvol in beeld. Unieke automobielen, rijtuigen, fietsen en aan de auto gerelateerde kunstvoorwerpen zijn in de verzameling opgenomen. Enkele hoogtepunten uit de collectie zijn de volledige collectie Spykers, de oudste autobus ter wereld, de grote collectie automobielen en koetsen van voor 1900 maar ook de auto van Winston Churchill en de Aston Martin uit de James Bondfilm Goldfinger.

Het museum is ontworpen door Michael Graves, in Den Haag vooral bekend van zijn aandeel in De Resident. De landschappelijke inpassing wordt verzorgd door de landschapsarchitect Lodewijk Baljon. Het ontwikkelingskader dat volgens de nieuwe Welstandsnota nodig is voor de beoordeling door de Welstandscommissie leggen B&W tevens aan de gemeenteraad voor. De bestemmingsplanherziening doorloopt de voorgeschreven procedure en zal - nadat het in april opnieuw ter inzage is gelegd - ter vaststelling aan de raad worden aangeboden. De ontwikkeling van het automobielmuseum op deze lokatie maakt het mogelijk om voor een bedrag van 400.000 euro het omliggende groengebied een impuls te geven.

De initiatiefnemer realiseert het Nationaal Automobiel Museum voor eigen rekening en risico, een particuliere investering van circa 25 à 30 miljoen euro. Via een stichting worden doelstellingen, museumconcept en continuïteit van de exploitatie voor de lange termijn gewaarborgd.

Het Nationaal Automobiel Museum herbergt een van de meest interessante verzamelingen van automobielen ter wereld met als doel om aan een geïnteresseerd publiek een zo helder en boeiend mogelijk beeld te geven van wat de automobielindustrie heeft voortgebracht. Het museum rekent op ruim 20.000 bezoekers per jaar, maar voor de zekerheid is bij de berekening van de verkeers- en parkeercapaciteit rekening gehouden met een maximum van 50.000 bezoekers per jaar. Het kruispunt nabij de museumlocatie, waar op gemiddelde werkdag zo'n 40.000 auto's voorbij komen, kan dit maximum verkeersbod prima aan. Wel zijn enige aanpassingen in de toegangsweg nodig.

De voormalige kwekerijlocatie is door de gemeente verpacht. De initiatiefnemer heeft met de tuinders overeenstemming bereikt over uitplaatsing. De leden van de raadscommissies SWB en MSSS zullen op 11 maart een bezoek brengen aan de voormalige kwekerijlocatie. Daarna behandelen de commissies het voorstel op 30 maart 2005. De voltallige gemeenteraad buigt zich op 7 april over het plan.