Ingezonden persbericht


Published: 07:30 25.02.2005 GMT+1 /HUGIN /Source: Van Lanschot /AEX: VLAN /ISIN: NL0000302636

Van Lanschot beste obligatiebelegger

Van Lanschot Global Bond Fund bekroond met FD Morningstar Award

Het Van Lanschot Global Bond Fund is eerste geworden bij de FD Morningstar Awards 2004 in de categorie 'obligaties wereld'. Het beleggingsfonds dankt deze uitstekende prestatie aan het hoge rendement over 2004 (6,2%) en het gemiddeld rendement over de afgelopen drie jaar (5,5%). De bekendmaking van de winnaars en de uitreiking van de awards vond plaats op donderdag 24 februari in aanwezigheid van de minister van Financiën, drs G. Zalm.

"In 2004 hebben wij wederom een actief landen- en valutabeleid gevoerd. Daardoor werd voor de belegger die in wereldwijd noterende obligaties wil beleggen een uitstekend beleggingsrendement neergezet. Deze eerste prijs is de kroon op ons werk", zegt Peter Faessen, fondsmanager van het Van Lanschot Global Bond Fund. Vooral de beslissing om weinig in US-dollar uitgegeven obligaties aan te houden was een goede keuze. In 2004 werd verder een strategisch belang in bedrijfsobligaties aangehouden. Met name achtergestelde obligaties van banken en verzekeringsmaatschappijen met een A-rating waren duidelijk vertegenwoordigd in de portefeuille. In het hele spectrum van bedrijfs-obligaties lieten deze twee sectoren uitstekende resultaten zien. Het rendement van het Van Lanschot Global Bond Fund over 2004 bedroeg 6,2%; het rendement over de afgelopen drie jaar op jaarbasis was 5,5%.

Rendement en risico
De FD Morningstar Awards is een initiatief van het Financieele Dagblad en het onafhankelijke onderzoeksbureau voor beleggingsfondsen Morningstar. Het zijn prijzen voor de best presterende beleggingsfondsen. Beoordelingscriteria zijn enerzijds de rendementen over 2004 en anderzijds de verhouding tussen rendement en risico over een periode van drie jaar. Voor in totaal dertien categorieën van beleggingsfondsen wordt een Award uitgereikt. Dit zijn onder andere aandelen Nederland, Europa, Amerika, Azië en wereldwijd en obligaties Europa en wereldwijd. Per categorie waren er drie genomineerden die op 18 januari bekend zijn gemaakt. Het Van Lanschot Global Bond Fund werd bekroond met de eerste plaats in de categorie obligaties wereldwijd.

"Ons Global Bond Fund heeft het de afgelopen jaren geweldig gedaan. Wij zijn trots op het vertrouwen dat beleggers ons hebben geschonken en natuurlijk op het prima rendement dat wij voor hen hebben behaald. Obligaties hebben het ondanks de lage rentestand goed gedaan", aldus Bert Zijlmans, directeur van Van Lanschot Beheer.

Beursvloer
De feestelijke uitreiking van de FD Morningstar Awards had plaats tijdens een diner op de voormalige beursvloer van de Amsterdamse Effectenbeurs. Voorafgaand aan de uitreiking ging minister van Financiën Gerrit Zalm in op de actualiteit rond beleggingsfondsen.

Van Lanschot-beleggingsfondsen
F. van Lanschot Bankiers beheert vermogens voor particuliere beleggers, verenigingen, stichtingen, congregaties, institutionele beleggers en beleggingsfondsen. Van Lanschot laat zich als belegger bij de beoordeling van een onderneming leiden door zaken als goed ondernemingsbestuur, positie in de markt en transparantie voor de aandeelhouders. Volgens Van Lanschot zullen deze factoren uiteindelijk ook tot betere prestaties van de onderneming leiden.

De rendementen van de obligatie- en aandelenfondsen van Van Lanschot:

2004
2003
Obligatiefondsen

Van Lanschot Euro Credit Fund *

7,5%
0,5%
Van Lanschot Global Bond Fund

6,2%
3,4%
Van Lanschot Convertible Portfolio

0,7%
4,3%
Aandelenfondsen

Van Lanschot Dutch Equity Fund

4,0%

1,6%
Van Lanschot European Equity Fund

7,5%
11,5%
Van Lanschot Far East Equity Fund

4,6%
11,5%
Van Lanschot Global Equity Fund


2,0%
7,7%
Van Lanschot ICT Fund

-5,2%
10,3%
Ducatus

6,0%
4,6%


* Sinds juni 2003

(foto's)

Van Lanschot is de beste belegger van obligaties. Het Van Lanschot Global Bond Fund won de FD Morningstar Awards in de categorie obligaties wereldwijd. Carel van der Spek (Raad van Bestuur Van Lanschot, links) en Peter Faessen (fondsmanager) nemen de prijs in ontvangst.

Peter Faessen, fondsmanager van het Van Lanschot Global Bond Fund en winnaar van de FD Morningstar Award (foto's vrij van copyright: Fotopersbureau Dijkstra. De foto's worden u per e-mail toegestuurd of kunnen worden opgevraagd. Telefoon +31 (0)297- 566 883).

's-Hertogenbosch, 25 februari 2005

Klik op bijlage om de pdf-versie van het persbericht te openen:

PERSBERICHT (PDF)

F. van Lanschot Bankiers NV is de oudste onafhankelijke bank van Nederland met een geschiedenis die teruggaat tot 1737. De bank richt zich op een drietal doelgroepen: de vermogende particulier, het middelgrote (familie)bedrijf en de institutionele belegger. Van Lanschot staat voor kwalitatief hoogwaardige dienstverlening, waarin integrale advisering, persoonlijke service en maatwerk centraal staan. Van Lanschot NV is genoteerd aan de Euronext Amsterdam Stock Market.

*****

Van Lanschot Global Bond Fund: drs P.C.A.Faessen, fondsmanager. Telefoon +31 (0)73 548 88 70; telefax +31 (0)73 548 82 52.

Perscontacten Van Lanschot: J.A. Stein, Manager Corporate Communicatie. Telefoon +31 (0)73 548 33 50; telefax +31 (0)73 614 04 15.

Bezoek onze website voor meer informatie over Van Lanschot: http://www.vanlanschot.com