Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: Paus mag niet praten
Uitzenddatum: Vrij. 25 februari 2005, 20.30u
Verslaggeving: Stijn Fens



Gisteren werd de paus voor de tweede keer in een maand tijd met spoed in het ziekenhuis opgenomen, omdat hij ademhalingsproblemen had. Hoe is het nu met de heilige vader en kan de zieke kerkvorst eigenlijk wel leiding geven aan een miljard katholieken? Een verslag uit Vaticaanstad.

Buisje
Donderdagavond is de paus geopereerd in het Gemilli-ziekenhuis. Hij heeft een buisje in zijn luchtpijp gekregen, zodat hij beter kan ademhalen. Het Vaticaan meldt dat het herstel volgens verwachting gaat.

Zware griep
Begin februari bracht de paus al anderhalve week in het ziekenhuis door. Ook toen had hij ademhalingsproblemen, in combinatie met een zware griep, die nu weer is opgespeeld.

Niet praten
Artsen hebben de rooms-katholieke kerkleider aangeraden de komende dagen niet te praten, zodat hij zijn keel rust kan gunnen.

Blocnote en pen
Bronnen rond het Vaticaan meldt dat de heilige vader doorgaat met het leiden van de kerk. Hij maakt daarbij gebruik van blocnote en pen. Door de ingreep kan hij nauwelijks spreken. Dat was al moeilijk voor de paus, omdat hij aan de ziekte van Parkinson lijdt.

In functie
Het is nog niet duidelijk wanneer de paus zijn taken weer volledig kan oppakken. In principe blijft de paus in functie tot aan zijn dood. Hij kan eerder uit eigen beweging aftreden, maar dat is sinds 1294 niet meer gebeurd.
Links:
Biografie Paus Johannes Paulus II
Website van het Vaticaan
Website van Katholiek Nederland