Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

parlementaire stukken - Antwoorden op kamervragen over onlusten in Kosovo

Antwoorden op kamervragen over onlusten in Kosovo

25 februari 2005

Vragen van het lid Externe link Karimi (GroenLinks) aan de ministers van Defensie en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over onlusten in Kosovo.
---


1. Vraag Wat is bij de Nederlandse regering bekend over voorkennis bij de Duitse of bij andere buitenlandse diensten betreffende de onlusten in Kosovo in maart 2004? 1)


2. Vraag Wat is volgens de Nederlandse regering de reden dat de aanwijzingen die de Duitse Bundesnachrichtendienst vooraf had niet hebben geleid tot ingrijpen?


3. Vraag Is de voorkennis die de Duitse of andere buitenlandse inlichtingendiensten hadden volgens de Nederlandse regering doorgegeven aan de NAVO?


4. Vraag Was de MIVD of de AIVD in de eerste helft van 2004 (nog) actief in Kosovo?


5. Vraag Waren bij de Nederlandse inlichtingendiensten in februari of maart 2004 aanwijzingen voorhanden of bekend over het feit dat Albanese extremisten bezig waren gewelddadige onlusten of andere activiteiten gericht tegen Serviërs en/of United Nations Interim Administration Mission (UNMIK) te organiseren?


1 t/m 5 Antwoord In Duitsland wordt thans de rol van Duitse inlichtingen- en veiligheidsdiensten met betrekking tot de onlusten van maart 2004 in Kosovo onderzocht. In hoeverre buitenlandse zusterdiensten informatie hebben achtergehouden, zoals wordt gesuggereerd in Duitse media, is door Nederlandse inlichtingendiensten niet te beoordelen. In april is er een initial lessons learned-rapport verschenen van de Navo. Hieruit blijkt dat de onlusten ook voor Kfor als een verrassing kwamen. De MIVD beschikte begin 2004 over informatie dat radicale etnisch-Albanese elementen voorbereidingen troffen om incidenten, indien die zich zouden voordoen, te laten escaleren. De MIVD heeft deze informatie destijds met inlichtingenfunctionarissen van Kfor en partnerdiensten gedeeld. Voor zover de regering kan nagaan, beschikten Kfor en de partnerdiensten niet over concrete aanwijzingen over de tijd en plaats van dergelijke incidenten. Zie ook de schriftelijke antwoorden van de bewindslieden van Defensie, op vragen gesteld in de eerste termijn van de begrotingsbehandeling van het ministerie van Defensie voor het jaar 2005 (Handelingen TK 28-1919). Over de (operationele) activiteiten van de diensten en hun aandachtsgebieden kunnen wij de Commissie voor Inlichtingenen Veiligheidsdiensten van de Tweede Kamer vertrouwelijk informeren.


6. Vraag Kennen Nederlandse inlichtingendiensten de UÇK (Kosovo-Bevrijdingsleger)-veteraan Samedin Xhesairi alias 'Hosxha'?

8. Vraag
Wordt Samedin Xhesairi door Nederlandse veiligheidsdiensten in verband gebracht met georganiseerde misdaad of terrorisme?


6 en 8. Antwoord Informatie die de Nederlandse inlichtingendiensten over bepaalde personen verzamelen, is vertrouwelijk.


7. Vraag Hadden Nederlandse militairen, ambtenaren of diplomaten ooit rechtstreeks met Samedin Xhesairi te maken?


7. Antwoord Gezien zijn prominente positie valt niet uit te sluiten dat Nederlandse militairen, ambtenaren of diplomaten in de afgelopen jaren in contact zijn geweest met Xhesairi. Xhesairi is evenwel voor Nederlandse overheidsfunctionarissen nooit een formele gesprekspartner geweest.


1) Radio-uitzending Argos, 19 november 2004